Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vad ska vi ha en stad till?

Förtätningshysterin i Kungälv måste stoppas, skriver signaturen A-M G.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Under lång tid har vi kunnat läsa i K-P om alla bostäder som ska byggas både i centrum och i ytterområdena. Överallt är det stora projekt på gång och en stark, oroande känsla infinner sig; Allt ska gå så otroligt fort. Läs Kadir Merals text i K-P nyligen!

Kungälv har formats under drygt 1000 år, men nu verkar flera delar av staden förändras och bebyggas i rasande takt. Alldeles för kortsiktiga mål tycks styra planeringen. Tänker man på människorna som ska bo där? SKR - Sveriges kommuner och regioner - är tydlig och uppmanar kommunerna att tänka ca 100 år framåt. Gör våra ansvariga det? Gynnar de täta politiska skiftena långsiktigheten? Har man en gång planerat och byggt ”fel” är det inte lätt att göra om. Det är hög tid att stanna upp och reflektera! Snart kan det vara för sent.

Varifrån kommer begreppet förtätning? Nytorget är det senaste exemplet på en stadsdel som utsätts för just detta. 400 nya bostäder ska byggas på mindre öppen yta än idag. Ett hem med ”själ” skapas ju bland annat av samspelet mellan bostadens inre och det yttre med grönska och solljus. Det behövs skuggande, luftrenande träd överallt i en stad. Städer med hårdgjorda ytor bildar lätt värmeöar. Klimatförändringen, som vi inte kommer undan, kräver anpassning. Att riva de befintliga husen på Nytorget är slöseri av värsta slag! Återanvändning ska vara ett mål. Förtätningshysterin måste stoppas!

Bygg mer varierat och vackert! Människan är en estetisk varelse, vars välbefinnande påverkas av hur omgivningen ser ut. Fasader och färgsättning spelar en synnerligen stor roll – precis som husens funktion – och stadsbilden berör invånarna och får stor betydelse för trivseln. Att bygga hus med speciell karaktär och stil behöver inte vara dyrare, bara kunskap och vilja finns.

Varför ska ett 24-våningars höghus byggas? Är det enbart en trend? Med förvåning läste jag att miljöpartiet röstat ja till detta beslut – helt utan skrupler. Det är väl varje partis ideologi som ska styra? At bygga på höjden är krångligt och dyrt och det krävs mängder av glas och betong, som klimatmässigt är förkastligt. Arkitekten Tomas Lauri uttryckte sin åsikt så här: ”Ett högt hus är aldrig i harmoni med staden, snarare en avvikelse, en avfälling. Det är där för att skapa ett brott och en sensation.”

A-M G