Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkivfoto
Bild: Arkivfoto

V: Vinstmotivet hos ägarna hör inte hemma i välfärden

”Ekonomiska vinstintressen har inget i välfärden att göra” – Vänsterpartiet kräver att Kungälv i framtiden inte ska vara beroende av vinstdrivande företag i välfärdsverksamheten.

Återigen briserar en skandal inom välfärdskapitalismen. Attendo, som under pandemin har fått hård kritik för hur de hanterat smittan på sina äldreboenden, anklagas nu för att ljuga för anhöriga på ett av sina boenden i Stockholm samt att de försökt sätta munkavle på en av sina anställda som försökte slå larm om smittspridningen på ett boende.

Attendos verksamhet i Kungälv har både innan och under pandemi påvisat brister i verksamheten och fått hård kritik från bland annat IVO. Nu visar det sig dessutom att företaget betalat ut frikostiga bonusar till sin ledning för pandemiåret 2020, när de samtidigt tagit emot flera miljoner skattekronor i särskilt pandemistöd.

Ännu en gång får vi se konsekvenserna av att det inte är ett ensidigt intresse att bedriva en äldrevård som ser till brukarnas bästa som styr utan att vinstintresset ständigt hänger som en bila över verksamheten i dessa företag. Detta är något som vi i Vänsterpartiet varit motståndare till under lång tid i alla form av välfärdsverksamhet.

När avtalet med Attendo i Kungälv skulle förlängas förra året var Vänsterpartiet det enda partiet som reserverade sig mot beslutet och sedan dess har vi motionerat om att vi i framtiden inte ska vara beroende av den typen av företag i våra välfärdsverksamheter.

Vi tvivlar inte på att personalen i den privata vården gör sitt allra bästa, precis som i den offentligt drivna välfärden. Detta visar, om inte annat, det modiga agerandet av vårdbiträdet Stine Christophersen som blev kallad illojal av Attendo när hon slog larm. Det är vinstmotivet hos ägarna som måste bort!

Denna gången är det Attendo det handlar om, men nästa gång är det ett annat vinstdrivande företag som är aktuellt. Stoppa vinstjakten på våra gemensamma skattepengar inom välfärden en gång för alla!

Erik Andreasson, Gruppledare för Vänsterpartiet i Kungälv,

Andreas Antelid, Ordförande i Vänsterpartiet i Kungälv