Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Västtrafik svarar på kritiken om trafikplaneringar.
Västtrafik svarar på kritiken om trafikplaneringar.

Västtrafiks replik: ”Vi måste planera för att staden växer”

Västtrafik replikerar på insändaren ”Jag har svårt att förstå Västtrafiks argument” (publicerades 17/8).

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Tack för din insändare. När vi planerar vår trafik gör vi det med syfte att använda våra resurser så att de gynnar så många som möjligt. Trafiken ska vara attraktiv för våra resenärer och samtidigt hållbar ur ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv.

Trafikplaneringen i och runt Göteborg påverkas av de stora byggprojekt som pågår i stan och påverkar framkomligheten. Vi måste också planera för att staden växer samtidigt som det redan är trångt på vägarna runt Centralstationen. Vi måste därför minska antalet linjer som kör i området. Gör vi inte det blir det köer och förseningar, det gynnar ingen.

Det innebär att byten blir nödvändiga vid knutpunkter strax utanför stadskärnan, till exempel Frihamnsporten. Vid knutpunkterna kan resenärer göra ett smidigt byte och välja mellan flera linjer alternativt gå eller cykla sista biten vidare inom Göteborg. Vi gör det vi kan för att planera så smidiga resor som möjligt med de förutsättningar som finns.

Det är också viktigt att vår trafik är effektiv och tydlig. Till exempel ska våra expresslinjer vara den snabba länken mellan större knutpunkter och lokala linjer köra i mindre områden, som till exempel Ullstorp. Vi fortsätter ständigt att utveckla kollektivtrafiken och vi kommer att fortsätta titta på lösningar för att skapa en så effektiv och smidig trafik som möjligt. I det arbetet är vi tacksamma för alla synpunkter som kommer in från er resenärer.

Vi hoppas att denna förklaring gjorde att du fick en bättre bild av hur vi resonerar.

Ellen Pileblad, Västtrafik