Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utifrån vilka uppdrag uttalar sig Wiktorsson?

Anneli Wiberg undrar om centerpartisten Ove Wiktorssons förslag att ställa om Marstrandsfärjan till HVO-diesel i stället för eldrift är en personlig uppfattning.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Respons på artikeln "Namninsamling kräver eldrift av Marstrandsfärjan - nu" i KP 6 augusti.

Vad kan förväntas av en person som representerar ett politiskt parti i Kungälvs kommun, sitter som förtroendevald i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige samt tillika ordförande i kommunens utskott för samhälle och utveckling?

Så här svarade Ove Wiktorsson (C) på Omställning Kungälvs namninsamling för att begränsa kommunens utsläpp från fossila drivmedel: budgeteringen för omställning till el har inte påbörjats, det går inte bara att knäppa med fingrarna och säga att det ska vara el i morgon. Det är en lång process att budgetera från att upphandla till att färjan står klar.

Wiktorsson har framfört förslaget att driva färjan på HVO-diesel. Den räknas som förnybar och är gjord på vegetabiliska oljor. Att ställa om till HVO-diesel skulle kosta en miljon extra per år. Det är inte heller problemfritt, då den vanliga diesel som färjan drivs av, idag är skattebefriad.

Wiktorsson säger också att det finns fler aspekter ur miljösynpunkt att ha hänsyn till när det gäller utsläpp.

"Det finns grader även i helvetet, för det är en helhet. Om man ser hur många som tar bilen istället för bussen ut till färjan släpper de nog ut mer än vad själva färjan gör”, säger han.

I bemötandet saknas både respekt och ödmjukhet för frågor som aktiveras från ett nätverk som tar allvarligt på hur mänskligheten hanterar jordens resurser, klimat och naturens ekosystem.

Det är svårt att som läsare förstå utifrån vilka uppdrag Wiktorsson uttalar sig. Till vilket uppdrag hör uttalandet att det finns grader i helvetet, för det finns en helhet? Möjligen är uttalandet mer ett uttryck för personliga erfarenheter, förmågan att sätta sig in i sakfrågor, lyssna och ta del av andras kompetens samt förhålla sig till en komplex verklighet!

Avslutningsvis så står det i Centerns partiprogram att transporter ska ställas om till eldrift. Varifrån kommer Wiktorssons förslag att ställa om till HVO-diesel? Är det en personlig uppfattning eller ett personligt förslag till lösning?

Anneli Wiberg

LÄS MER: Jag har länge förespråkat en bro till Marstrandsön