Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Upphandlar kommunen med äkta fokus på klimatpåverkan?

Jag önskar mig att politikerna och även kommunledningen tar sitt ansvar för framtiden. Äkta miljöengagemang ger röster numera! Det skriver insändaren.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

I dessa dagar har medierna fokus på en rapport som Upphandlingsmyndigheten har tagit fram. Enligt den rapporten har en ansenlig del av Sveriges CO2-utsläpp sitt ursprung i investeringar och verksamhet av offentliga aktörer. Kommunerna har alltså en stor möjlighet att bidra till en positiv utveckling för att sänka CO2-utsläppen.

Rapporten framhäver att det bara är drygt hälften av kommunerna som ställer krav på klimatpåverkan i sina upphandlingar. Vidare så betonas det att cirka hälften av all offentlig klimatpåverkan har sitt ursprung i investeringar, oftast byggnationer (vägar, anläggning, skol-och vårdbyggnader, LSS-boende mm).

Konkret: Kungälvs kommun står inför rejäla investeringar i samband med projekten som till exempel hallarna vid Yttern, stor skola i Kode, VA ut till kustsamhällen och (cykel)vägar. Blir det fokus på pris så att det blir billigt nu men dyrt och otrevligt sedan för nästa generation pga dagens låga fokus på miljöfrågor? Ställer kommunen krav på exploatörer (som är aktiva i hela Kareby, trädgårdsbyn i Kode, höghus i centrala Kungälv, Dammbergen, centrala Ytterby, Hålta) för att minska CO2-utsläppen både från produktion och sedan drift (uppvärmning, underhåll mm)? Bevaras lokala naturvärden och grönytor för det lokala klimatet, trivsel och ekologi? Hittills får man intrycket att kommunens plan- och byggavdelning bara tänker på priset här och nu, åsidosätter klimatfrågan och inte bryr sig om framtiden.

Upphandlar kommunen med äkta fokus på klimatpåverkan? Jag önskar mig att politikerna och även kommunledningen tar sitt ansvar för framtiden. Äkta miljöengagemang ger röster numera!

Önskar en kommun med framtid