Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Torgen viktiga för demokratin

Torgen är demokratiska, varje röst är lika mycket värd, och hittills har den allmänna platsen inte varit till salu", skriver insändarskribenten.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Vår f.d. migrations- och integrationsminister samt idrottsminister Anders Ygeman (s), skrev för några år sedan: "Torgen och våra centrum är naturliga punkter där de politiska partierna har kunnat föra ett demokratiskt samtal, föra ut sin politik, men också lyssnat in stämningar och opinioner. Torgen är demokratiska, varje röst är lika mycket värd, och hittills har den allmänna platsen inte varit till salu".

Anders Ygeman skriver vidare vad privata inglasade centrum kan komma att innebära: "Denna utveckling hotar det demokratiska utbytet, hotar åsiktsfriheten, och kan på lång sikt minska valdeltagandet och intresset för den demokratiska processen". Då Kongahälla center stiftat sina egna lagar som förbjuder politik i gallerian med motiveringen att det är privat mark vill jag ställa ett par frågor till Kungälvs kommunpolitiker. Delar ni den syn som Anders Ygeman uttrycker när det gäller torgens och centrumens betydelse för vår demokrati? Hade det inte varit möjligt för Kungälvs kommun att ställa krav på yttrande- och tryckfrihet till ägarna i samband med etableringen av Kongahälla center? Yttrande- och tryckfriheten har en stark ställning i Sverige vilket borde innebära att köpcentra som Kongahälla center inte kan förbjuda spridning av tryckta skrifter. Jag uppmanar därför er politiker att ge vår kommunjurist uppdraget att utreda det juridiska rättsläget i denna fråga.

Örjan Mattsson

LÄS OCKSÅ: Jag väljer mellandagarna

LÄS OCKSÅ: Nya ord 2022: Från epadunk till permakris