Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De fyra platser som man har fått tycka till om i enkäten om var Kode skola ska byggas. Illustration: Kungälvs kommun Bild: Arkivfoto
De fyra platser som man har fått tycka till om i enkäten om var Kode skola ska byggas. Illustration: Kungälvs kommun Bild: Arkivfoto

Tjänstemännens förslag till placering av Kode skola ratades

Vilka krav på utbildning och erfarenhet ställs på tjänstemännen på planavdelningen, undrar insändarskribenten.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

De senaste månaderna har man kunnat läsa i KP att Kungälvs kommun ska växa så det knakar. Många bostäder ska byggas i Kungälv (Dammbergen, flera höga flerbostadshus), Ytterby (på flera ställen) och i Kode (Trädgårdsbyn). Dessutom idrottshallar, skolor och så vidare. Det ställer dock krav på planeringen. Att smälla upp byggnader är en sak. Att göra det bra, inklusive hanteringen av boendemiljön, trafik, medborgaredialog och så vidare, är en helt annan sak. Här kan kommunens planavdelning visa hur de behärskar planprocessen!

Tjänstemännen på planavdelningen i Kungälv har den senaste tiden visat på vilken nivå deras kunskap ligger. Jag är förskräckt över att nivån kan vara så pass låg!

Ta Vena Ängar där man placerar ett stort flerbostadshus längst inne på en ny villagata. Ett sådant fel får inte ens hända en nyexaminerad planarkitekt!

Ta Dammbergen eller ta Västra porten vid Ytterby station där allt för många människor ska klämmas in i starkt förtätad bebyggelse som ska ersätta fin skog och närströvområden och förändra vår boendemiljö radikalt.

Ta Kode där tjänstemännen hade tänkt placera en stor skola längst inne i ett bostadsområde i en skog.

Klart att boende i kommunen protesterar. I fallet Kode skola gick politiker emot de okunniga tjänstemännen. Inte heller skolpersonalen ville köpa tjänstemännens favoritplacering utan gladde sig över politikernas kloka beslut (KP, 18 juni). Boende, skolpersonal och nästan alla partier gick alltså emot tjänstemännens favoritplacering!

Både (KD) och styrande (S) skrev insändare om tjänstemännens oförmåga i planeringsfrågor. (S) skrev den 7 juni ”Samtidigt kan vi inte trycka in allt vi behöver i villaområdena – utan tänka lite längre.”

LÄS MER: Framtidens Kode ska byggas tryggt och hållbart

LÄS MER: Låt Kungälv växa med balans

Och (KD) skrev den 21 juni ”Till och med en bra idé kan leda till en dålig förändring om den planeras med okunnighet eller genomförs slarvigt.” och hänvisar speciellt till trafik och barnens säkerhet. Tunga kängor mot planavdelningen!

Vilka krav på utbildning och erfarenhet ställs på tjänstemännen på planavdelningen?

Förvånad kommuninvånare som bryr sig om Kungälvs kommun