Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lärarförbundet vill att elever och lärare testad vid återgången efter jul och nyårshelgerna. Arkivbild Bild: Robin Aron
Lärarförbundet vill att elever och lärare testad vid återgången efter jul och nyårshelgerna. Arkivbild Bild: Robin Aron

Testa elever och lärare vid återgången efter jul och nyårshelgerna

Lärarförbundet vill att elever och lärare testad vid återgången efter jul och nyårshelgerna.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Vi står nu inför starten av vårterminen i våra skolor. Smittspridningen slår nya rekord och oron bland lärare är stor för hur återgången ska påverka förskola och skola. Redan innan jul och nyår var alla verksamheter hårt pressade av personalbrist eftersom sjuktalen sköt i höjden. Vissa dagar kunde nära en tredjedel av personalen vara sjukanmäld. Det kombineras med en skriande brist på vikarier. Vem vill jobba i den verksamhet som står för den effektivaste smittspridningen av coronaviruset idag?

Med stor sannolikhet kommer smittalen nu fortsätta att rusa. Redan hårt pressade lärare riskerar en ännu större arbetsbelastning. Ordinarie verksamhet i förskola och skola riskerar att få ersättas med barnpassning och att lektioner ställas in och fokus läggas på tillsyn av elever.

Kommunen måste göra allt som går för att hindra smittspridningen. Varje elev, lärare eller övrig personal som bär smitta måste upptäckas innan man riskerar smitta kollegor och elever/barn. Norge har beslutat att testa elever och lärare vid återgången efter jul och nyårshelgerna.

Det borde ske även i Sverige och Kungälv.

Lärarförbundet uppmanar ansvariga i Kungälv att besluta att personal, elever och övrig personal upprepat testas för att göra allt för säkra arbetsmiljön för lärare, verksamheterna och kvaliten i undervisning i förskola och skola för barn och elever.

Lärarförbundets styrelse i Kungälv.