Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraterna vänsterpopulister?

Min fråga till Sverigedemokraterna är om man i fortsättningen tänker gå i vänsterpopulistisk riktning enligt Victorias insändare, eller kommer man fortsätta att stå för den stöttning som man gjort denna mandatperiod i kommunstyrelsen? Det skriver Anders Holmensköld (M) i en replik.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Replik på insändaren ”Okontrollerad vinstmaskin som inte känns” (20/12):

I en insändare från sverigedemokraternas gruppledare Victoria Dahlqvist, går hon till frontalangrepp på moderaterna och den ekonomiska politik som förts i kommunen denna mandatperiod. På sociala medier skriver SD att ”kommunen har en miljard i överskott och en miljard i underskott kommunens verksamheter”.

Hade någon läst upp detta för mig så hade jag gissat att skribenten är syndikalist eller åtminstone någon som läst ”Flamman” lite för mycket. Enligt Dahlqvist är överskott nämligen bortslarvade pengar - precis som populister långt ut på vänsterkanten brukar uttrycka. Överskott är ingenting annat än de pengar kommunen använder i ett längre perspektiv än ett år, pengar som finansierar nya förskolor, LSS-boenden och mycket annat våra medborgare behöver. Det ger en lägre upplåning, lägre ränteutgifter och mer resurser till kärnverksamheterna i det längre perspektivet. Det är extra viktigt nu med stigande räntor.

Enligt Victorias insändare har Sverigedemokraterna gjort allt för att ”stoppa den extrema tillväxtpolitiken”. Jag har funderat väldigt mycket på hur hon kan skriva så och kommer fram till att Victoria förmodligen råkat blanda ihop Kungälv med någon annan kommun, för här har Sverigedemokraterna sannerligen inte försökt stoppa något alls - snarare har SD aktivt stöttat den förda politiken. När den ekonomiska politikens inriktning för 2019-2022 skulle tas i kommunfullmäktige den 5 december 2018 yrkade nämligen precis samma Victoria Dahlqvist: bifall till kommunstyrelsens förslag som hon sedan röstade på vid voteringen. Det är exakt den politik som förts i kommunen sedan dess. Har Victoria glömt detta?

Under verksamhetsåren när kommunstyrelsen verkställer den beslutade politiken, hanterar vi som förra året knappt 400 ärenden. Vid behandlingen av dessa ärenden har Sverigedemokraterna som ”gjort allt för att stoppa tillväxtpolitiken” haft, hör och häpna hela fyra yrkanden.

Min fråga till Sverigedemokraterna är om man i fortsättningen tänker gå i vänsterpopulistisk riktning enligt Victorias insändare, eller kommer man fortsätta att stå för den stöttning som man gjort denna mandatperiod i kommunstyrelsen?

Anders Holmensköld M

(Kommunalråd)

LÄS OCKSÅ: Okontrollerad vinstmaskin som inte känns