Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stoppa Byggfusket!

Nu är det hög tid att ta tag i det här byggentreprenadsfusket. Det kostar vårt samhälle mer än det smakar att hålla på med dessa oseriösa byggbolag gång efter annan, skriver signaturen ”Roger”.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Så var det dags igen. Ytterbyskolan. Veckan innan var det 23-våningshuset på Vita Fläcken. Det är tråkigt för en skattebetalare att bara se på när detta händer, gång på gång.

Nu är det hög tid att ta tag i det här byggentreprenadsfusket. Det kostar vårt samhälle mer än det smakar att hålla på med dessa oseriösa byggbolag gång efter annan.

Till att börja med måste ni ta bort den där regeln ni satt på er själva att ni måste väja den med lägsta budet. Det missbrukas ju till den milda grad.

Sedan måste ni ha slipade jurister som skriver avtalen med byggbolagen så dom i möjligaste mån måste stå för vad dom lovar. För dom lovar ju guld och gröna skogar samtidigt som dom lämnar skambudet, eller hur? Låt som få stå för gröna skogar.

Sen till sist, täpp till bakdörren som heter konkurs. Låt det inte vara så lätt att smita undan. Ändra reglerna så dom aldrig får F-skattsedel igen efter en konkurs. Dom har inte på spelplanen att göra.

Att försätta sig i konkurs är bara en utväg dom tar när dom inte får som dom vill. Dom vet samtliga som sysslar med underbudgivning, att det handlar om skambud, att dom inte kan bygga för dom pengarna, men ser till att säkra uppdraget enligt era regler med lägsta bud, sedan börjar dom processen hur dom ska kunna få ut mer pengar. Och i dom fall där dom inte lyckas tillräckligt så smiter dom genom kryphålet som heter konkurs.

Detta händer gång på gång eftersom dom går iland med det, och därför fortsätter det. Och dom gånger dom misslyckas få ut mer pengar, och tar kryphålet, så blir dom inte tillräckligt straffade heller. Det är tämligen ofarligt att hålla på med det dom gör.

Hur var det med byggnationen av hela Kungahälla Center? Det kom ju inte ovan jord innan det stoppades för att det låg 150 miljoner över budget. 150 miljoner! Knappast en felräkning, så dåliga är dom inte, utan medvetet uträknande. Sen gick det igång igen, och hur gick det till? Var det våra skattepengar som sköt till mellanskillnaden? Så klart det var, det är det ju alltid, men vad värre är att någon annan planerad aktivitet fick stryka på foten för att pengarna oplanerat behövdes för att rädda ett byggprojekt. Vi måste lära oss av misstagen och göra detta bättre.

Att ni inte ids göra bakgrundskontroll av offererande bolag är förståeligt då ni ändå inte får tänka kvalitet och följa det ni hittar. Det hänger ihop. Många av dom är så små att dom står och faller med detta enda uppdrag, och då ska dom inte ens vara aktuella för samhällsbyggnation. Och dom som har en enda delägare med konkursförflutet i samma bransch borde vara svartlistad hos er. Åtgärda hela kedjan så våra kommunpolitiker får de verktyg dom borde ha för att bygga vårt samhälle. Och gör det nu, det räcker nu. Vilket parti antar denna utmaningen?

Roger

LÄS OCKSÅ: Kungälvs byggboom – en politisk vattendelare

LÄS OCKSÅ: Skulle bygga 23-våningshus i Kungälv – nu har företaget gått i konkurs