Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stärk den gröna strukturen i FÖP Kode

Jag saknar i FÖP Kode att befintliga skogar och grönområden med dess lek- och idrottsplatser skyddas på riktigt och till och med utvidgas motsvarande tillväxten av invånare – så att Kode kan växa hållbart. Det skriver Joakim Friedrich, Kode.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det skrevs om Kodes jordbruksmark i KP i dessa dagar. Inget fel alls med det. Men även grönområden och naturen i Kode ska förekomma i debatten. Skogar och små grönområden, som vi har insprängt i Kode, är mycket viktiga för människor, speciellt i ett kommande klimat. Man tänker exempelvis på skogens icke-packade, mullrika, levande mark och dess ”svampfunktion” vid skyfall, dess stora artrikedom som kan upptäckas av barn samt dess förmåga att bromsa vind eller bidra med ett svalare och skuggigt lokalklimat under en värmebölja. Alla de små grönområdena, mindre skogar, platser för spontan idrott, lek och sociala möten o dyl, som används flitigt av olika grupperingar av boende, (för)skolan, scouterna osv (se Medborgardialogen Kode), bör bevaras och gärna utvidgas. Detta föreslås även i flera utredningar i den periodvis väl utredda FÖP Kode (exempelvis Social Konsekvensanalys). Annars finns det risk för att dessa närströvområden ”naggas i kanten” i framtiden.

Kode ska få fler invånare framöver och, om tillväxten sker i lagom takt, är det inte alls mig emot. Men behovet av tätortsnära skog och dess funktioner ökar (!) därmed i framtidens Kode. Jag saknar i FÖP Kode att befintliga skogar och grönområden med dess lek- och idrottsplatser skyddas på riktigt och till och med utvidgas motsvarande tillväxten av invånare – så att Kode kan växa hållbart.

Göteborgs kända stadsarkitekt Björn Siesjö sa en gång så träffande på en konferens om Göteborgs utveckling: ”Göteborg har många platser för utvecklingen. De flesta är asfalterade!”. Enligt detta har dagens verksamhetsområde vid Hedsvägen stor (!) potential för Kodes utveckling. Satsa ordentligt där och ta det sedan lite lugnt i tillväxtbackarna!

Joakim Friedrich, Kode

LÄS OCKSÅ: FÖP Kode – Kungälvs svar på ” I fablernas värld”

LÄS OCKSÅ: Jordbruksmark exploateras – oförenligt med kommunens hållbarhetsambitioner!

LÄS OCKSÅ: Stölder på äldreboende i Kungälv: ”Viktigt att utreda”