Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ställer om fler och fler ytor till äng

Nuförtiden anlägger många kommuner ängar och det krävs en viss skötsel för att den önskade växtligheten skall bli stadig och att balansen mellan växtlighet och markens bördighet skall etableras. Det skriver Maria Alander, driftingenjör Trafik Gata Park Kungälvs kommun, i en replik.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Svar till insändare Ängen är livlös och insekterna borta (KP 26/7)

Gräsytorna vid lasarettet slås med slaghack två gånger per säsong i nuläget men de ligger i tur att tas över i en mer traditionell ängsskötsel med slåtter endast en gång per säsong.

I kommunen ställer vi om fler och fler ytor till äng och med en ökad areal med likadan skötsel kan driften rationaliseras och bli billigare än när man har mindre ytor.

Nuförtiden anlägger många kommuner ängar och det krävs en viss skötsel för att den önskade växtligheten skall bli stadig och att balansen mellan växtlighet och markens bördighet skall etableras. Växter tar upp näring ur marken och varje gång man slår av och tar bort växtlighet gör man marken lite mindre näringsrik. Efter en tid kan man se att växter som specialiserat sig på magra förhållanden blir mer konkurrenskraftiga och det är ofta just de växterna som vi vill prioritera och som saknas i ett landskap där allt färre marker hävdas med bete och slåtter.

Maria Alander

Driftingenjör Trafik Gata Park

Kungälvs Kommun

LÄS OCKSÅ: Ängen är livlös och insekterna borta