Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Släng 23-våningshuset i papperskorgen!

Människorna i Kungälv vill inte ha detta höghus. Begrav planerna. Låt i stället bygga något mer passande på området. Ytan kan ju inte vara outnyttjad i flera år. Det menar insändarskribenterna.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Vid ett besök i Berlin riktade president Reagan i ett öppet tal följande ord till Sovjetunionens president Gorbatjov: ”Mr Gorbatjov, tear down that wall”, syftande på Berlinmuren. Utan några jämförelser i övrigt riktar undertecknarna av artikeln en uppmaning: ”Herr Odhner, släng 23-våningshuset i papperskorgen”. Det känns som en ödets nyck att företaget, som skulle bygga huset gick i konkurs. Låt det vara bra med det och slå hela idén ur hågen.

Människorna i Kungälv vill inte ha detta höghus. Begrav planerna. Låt i stället bygga något mer passande på området. Ytan kan ju inte vara outnyttjad i flera år.

Kungälv har karaktären av en småstad vilket i sig har ett positivt värde för invånarna. Höga hus stör den bilden och helt galet blir det när man motiverar fler höghus i andra stadsdelar för att vara komplement till 23-våningshuset. Det senare är ett grovt misstag men att motivera fler höga byggnader med detta som intäkt är fullständigt fel. Den förra stadsarkitekten Unni Liljegren försökte med näbbar och klor att hindra bygget av 23-våningshuset med motiveringen att det bryter av vyn från Västra gatan och det gamla Kungälv alltför mycket. Nu fick det inget gehör men man kan inte gå vidare med fler misstag baserat på det första misstaget. Kungälv skall inte tävla med Göteborg med sin storstadsbebyggelse.

Då fördärvar man det höga värdet av att vara den ”lilla” staden. I Göteborg pågår en livlig debatt om den moderna bebyggelsen. Många tycker att de slentrianmässiga glas- och betong husen är fula och tråkiga. Felaktigt planerade och bebyggda stadsdelar kan skapa grogrund för otrygga miljöer med kriminalitet och bus som följd. I Kungälv saknas debatten om stadsutvecklingen vilket kan medföra att osunda miljöer skapas i en utbyggnadshets där trivselfaktorn inte finns med som en parameter.

Jerker Olsson

Sven Kollberg

Uno Huggert

LÄS OCKSÅ: Försvara tryckfriheten

LÄS OCKSÅ: Slöseri med el samt ljusföroreningar

LÄS OCKSÅ: Låt kunderna frakta hem sina varor i gratis miljövänlig papperskasse