Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild  Bild: kristian johansson
Arkivbild Bild: kristian johansson

Skicka trädgårdsby-planerna direkt i papperskorgen

Det är en tankevurpa att Kode skulle gå under om det inte blir nybyggnation på slätten, det menar skribenterna efter artikeln Vill bygga trädgårdsby på Solbergaslätten

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

I tidningsartikel i KP 28/5 presenterade Bonava sin visioner för ett framtida Kode. Utvecklingschefen Mats Björk var övertygad om att Kode skulle gå under om inte hans planer förverkligades. Vilken tankevurpa!

Givetvis är det inte av omsorg om Kodes framtid han presenterar sina idéer. Att presentera en stadsliknande bebyggelse på orörda Solbergaslätten borde omgående förpassas från ritbordet till papperskorgen.

Den som söker lantligt boende vill rimligtvis njuta av lantlig miljö och inte bli hopträngd i ett husgytter. Sedan generationer tillbaka har byggnation, både offentlig och privat, ända fram tills nu anpassats efter naturen, och man har klokt nog inte bebyggt bördig åkermark.

I en framtid kommer betydelsen av närodlat och bönders möjlighet att mätta hungrande munnar än mer att accentueras. Solbergaslätten får icke bli föremål för spekulativa bostadsbolag. Därför rekommenderas kommunen att avyttra sitt markinnehav till dem som är bäst på att förvalta bördig åkermark.

För att tillgodose framtida behov av bebyggelse borde kommunen låta lokala, kreativa byggentreprenörer få möjlighet att utforma ett framtida Kode. Är övertygade om att de inte skulle komma på tanken att bebygga slätten – som är en unik kultur och jordbruksbygd.

Vi kodebor skulle även i fortsättningen kunna njuta av och överlämna ett öppet och levande landskap till våra barn och barnbarn.

Henry Andersson Anette Gustafsson Patrik Andersson