Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skövlingen av skogen kommer kosta oss vår planet

Gammelskog försvinner i rasande takt och korta vinster driver på utvecklingen, skriver insändarskribenten som uppmanar centern ”att ansluta till tankar om biodiversitet och hållbarhet”.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Skogen – vår äldsta och mest hållbara råvara? Den äldsta energiformen är förmodligen solljuset men vilken relevans har det i den här diskussionen?

LÄS MER: Wiktorsson (C): Varför låser man sig vid eldrift?

Biodrivmedel är aningen bättre för klimatet än fossila bränslen men långt ifrån hållbart och absolut inte okontroversiellt. EU är mycket kritiska till den svenska skogsmodellen och ifrågasätter om den är långsiktigt hållbar, inte minst ur ett perspektiv där man vill ersätta fossilt bränsle med skogsråvara.

Den svenska gammelskogen försvinner i rasande takt – Svartedalen och Risveden är några närliggande exempel. Större sammanhängande ytor med gammal skog som är rik på arter finns knappt längre och det finns faktiskt inget i den svenska skogsvårdslagen som tvingar en skogsägare att bruka skogen med kalhyggen, återplantering i monokultur, utarmning av arter och så vidare. Det är kortsiktiga vinster som driver den utvecklingen.

Då är det bra att kommunen har tillsatt en utredning för elektrifiering av Marstrandsfärjan – eldrift löser, förutom det som sagts tidigare, många problem med bland annat utsläpp av partiklar och koldioxid. När presenteras resultatet av utredningen?

Det är dags för Centern med flera att sluta mörka skövlingen av den svenska skogen och ansluta till tankar om biodiversitet och hållbarhet. Att vi som medborgare i Kungälv och övriga landet får betala kalaset är självklart men vad är priset för en förstörd planet – knappast lägre!

Anders Petrén