Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjukhusen i regionen är underfinansierade och vårdtyngden gör att personal väljer att sluta, anser insändarskribenterna. Bild: Fredrik Hofflander
Sjukhusen i regionen är underfinansierade och vårdtyngden gör att personal väljer att sluta, anser insändarskribenterna. Bild: Fredrik Hofflander

Insändare: Sjukvården behöver lugn och ro!

Vårdköerna har ökat och det är stora underskott för sjukhusen, anser insändarskribenterna.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det har larmats en längre tid om underbemanning, överbeläggningar och personalflykt på Kungälvs sjukhus. Det har på insändarsidan i Kungälvsposten varit många insändare från både vårdpersonal och fackliga företrädare.

"Situationen är allvarlig eller rent utav kaosartad", påpekar fackliga företrädare. I september varslades det om skyddsstopp på grund av överbeläggningar och underbemanning. Situationen är också anmäld till Arbetsmiljöverket.

I augusti var beläggningen på sjukhuset 116% och väntande över 90 dagar ökar. Tyvärr är detta inget nytt för sjukhuset, en kontroll fem år tillbaka visar att överbeläggningar har förekommit hela tiden de senaste åren. På Sjukhusen i Väster, där Kungälvs sjukhus ingår, är det över 7 600 personer som väntar på ett första besök eller behandling och köerna ökar. Den största delen av denna kö fanns redan innan pandemin.

Överbeläggningar innebär högre risk för vårdskador och en tung arbetsbelastning för vårdpersonalen, vilket är väl känt. Även personalomsättningar för sjuksköterskor har ökat varje år sedan 2017.

Sjukhusen i regionen är underfinansierade och vårdtyngden gör att personal väljer att sluta. Sjukhusen har inte ens fått den uppräkning för ökade kostnader som Sveriges kommuner och regioner rekommenderar utan får ständigt mindre pengar än behovet. Men det saknas inte pengar! Den socialdemokratiskt ledda regeringen har skickat statsbidrag av aldrig tidigare skådad omfattning till regionen och resultatet just nu är ett överskott på över 2 000 miljoner kronor.

Vi socialdemokrater är i opposition i regionen men i vårt förslag till budget så föreslog vi att sjukhusen skulle få ta del av statsbidragen och få rimliga och långsiktiga förutsättningar för att bedriva vård. Det behövs lugn och ro i vården - inte ständiga sparplaner.

Efter sju år med en moderatledd ledning så har vi fått ökade vårdköer och stora underskott för sjukhusen. Ledningen är initiativlösa, trötta och klarar inte av att ge invånarna den vård de har rätt till. I september nästa år kan du byta ut dem!

Linda Åshamre (S) ledamot i regionfullmäktige från Kungälv

Janette Olsson (S) regionråd i opposition Västra Götalandsregionen