Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Situationen inom psykiatrin är en tystare kris

Barn- och ungdomspsykiatrin larmar. Det har blivit en tystare kris, menar insändarskribenterna.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

I den moderatledda Västra Götalandsregionen har vårdpersonalen länge larmat om sin arbetssituation inom vården. Under snart åtta år har vårdköerna vuxit och vårdplatserna minskat. På demonstrationer har man kunnat höra att tex förlossningsvårdens personal fått nog.

Och nu är det barn- och ungdomspsykiatrin som larmar. I regionen har vi bland de längsta köerna i landet, och i veckan läser vi att all vårdpersonal slutar på en och samma mottagning i Strömstad och att det saknas mer än 50 psykologer, sjuksköterskor och specialistläkare i Göteborg. I Skaraborg uppger bup att man inte kan ge en jämlik psykiatrisk vård till barn och unga i dagsläget i regionen.

Vården måste fungera hela dygnet, alla årets dagar. Det behöver finnas tillräcklig bemanning som gör att verksamheten fungerar.

Situationen inom psykiatrin är en tystare kris -inga demonstrationer eller landsomfattande krav. Men för barn och ungas med psykisk ohälsa är det allvarlig att inte få vård och behandling. Och behovet ökar.

Samtidigt med rekryteringssvårigheterna och att personal slutar så ökar nämligen remisserna och vårdbehovet.

Vi menar att det behövs både resurser, fackliga samtal och regionövergripande ansvarstagande. Tillskapa en samordning för att förbättra rekrytering, bemanning och arbetssituation inom regionens bup-vård, lyssna på personalen om hur man skapar arbetsro. Detsamma krävde vi när det gällde förlossningsvården.

Socialdemokraterna har lagt en rad med förslag för att förbättra tillgängligheten till bup utan att få gehör från den styrande högern. Moderatledda regionledningen som nu haft ansvar för regionens psykiatri i snart åtta år behöver visa resultat.

Janette Olsson (S), regionråd i opposition, vice ordf psykiatriberedningen

Håkan Linnarsson (S) regionråd i opposition, Vice ordf Hälso- och sjukvårdsstyrelsen