Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kode skola och Tunge skola ska ersättas med en ny skola i Kode. Bild: Arkivfoto
Kode skola och Tunge skola ska ersättas med en ny skola i Kode. Bild: Arkivfoto

Satsa pengarna på framtida generationer istället för trafikproblem och asfalt

För elva miljoner skattekronor i trafikåtgärder kan man istället bygga 440 kvm skolyta som inrymmer två klass- eller grupprum, skriver insändarskribenten.

För att bygga skolan mitt i Kode samhälle ska skattebetalarna betala drygt 11 miljoner kronor för att fixa trafikåtgärder enligt trafikutredningen. Kvaliteten på dessa framkrystade lösningar kommenteras ej här och Södra vägen för ytterligare 14,5 miljoner kronor ingår ej i denna kalkyl. Intressant nog har utredningen inte jämfört olika platser, men de andra platserna som har föreslagits i debatten för placeringen av skolan behöver inte ens dessa ytterligare kostnader för trafiklösningar.

LÄS MER: Så ska trafiken ledas till ny skola i Kode

Att bygga en skola kostar cirka 25 000 kr/m2 i byggkostnad (inte att förväxla med byggherrekostnad). För 11 miljoner kronor kan man bygga cirka 440 m2 skolyta. Per elev räknar man med cirka 12 m2. Det motsvarar alltså en undervisningsyta för 37 elever eller två klass- och grupprum mm. Eller så kan man anställa fler lärare och extra personal. Kommunens tjänstemän, som har lovordat trafikutredningen i KP, vill alltså offra två klassrum fullt med kunskap till fördel för en trafiklösning full med problem.

LÄS MER: Kode kommer bli ett trafikfarligt och avskräckande exempel

LÄS MER: Vår (L) ståndpunkt kring Kode skola vinner gehör

Personligen vill jag hellre satsa på utbildning av framtida generationer istället för trafikproblem och asfalt som täcker över naturen. Det blir nog en stor utmaning för de politiker som vill bygga skolan och idrottshallen mitt i Kode, att förklara för skattebetalarna varför man prioriterar asfalt, trafikrisk och buller före gedigen utbildning av barn och ungdomar.

Jag vill att kommunen behandlar oss medborgare och planeten med respekt – inte med asfalt!

Joakim Friedrich, Kode