Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samla er i grupp och låt era skyddsombud eller fackombud föra er talan!

Niotimmars nattpass är ingen vidare reklam för att locka till sig nyanställningar för vård och omsorgspersonal i Kungälvs kommun, skriver en stolt undersköterska.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Då var det dags igen! Nu är det inget pilotprojekt som det så fint hette utan nu ska det genomföras i hela kommunen. Nio timmar natt! Att tro att detta ska vara ett så kallat hälsoschema när nattpersonalen måste jobba fler pass för att kunna få ihop sin tid och lön det vet vi ju sen innan. Att dag/ kvällspersonal måste komma tidigare och sluta senare har kommit bort i detta men så blir det ju då det måste bli en överlappning. Barnomsorgen i Kungälvs kommun ska den öppna tidigare nu då efter att detta införs? Har busstider ändrats så personalen som jobbat kan komma hem och till jobbet?

Det är redan svårt att rekrytera utbildad personal då det knappt bedrivs någon gymnasial utbildning inom vård och omsorg. I Kungälvs kommun är det programmet nedlagt. I Stenungsunds kommun som jag nu jobbar i hade jag en elev som går sista året. Dom är åtta stycken! Åtta stycken som behövs i ett stort svart hål som behöver fyllas då vi alla vet att Sveriges befolkning blir äldre och att det kommer behövas mycket omsorgspersonal framöver om alla ska kunna få hjälp och vård när man blir äldre.

Att starta upp ett så fruktansvärt kontrakt för- vård och omsorgspersonal i Kungälvs kommun är ingen vidare reklam för att locka till sig nyanställningar. Återigen så klappas det på huvudet på omsorgspersonalen ute i kommunen som säger ”detta blir bra för er” då någon så kallad expert eller tillsatt utredare eller vad det nu kan vara ”vet” detta. Att inte lyssna på dom det gäller och ta till sig vad dom har att säga, det skrämmer mig. Vilket århundrade lever vi i? I Göteborg har dom backat vad det gäller detta. Är det ingen som tittar utanför sin egen kommun? Kungälv är väl inte en öde ö?

Vet att det kan vara svårt att göra sin röst hörd då man är rädd för repressalier om man står på sig. Vet detta av egen erfarenhet. Samla er i grupp och låt era skyddsombud eller fackombud föra er talan! Ingen ska behöva vara rädd för att uttrycka sin oro över vad som pågår och sen bli straffad för det! Vi lever i Sverige med yttrandefrihet!

Ylva Olsson

Stolt undersköterska