Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rädda Barnens UF kampanjar för att Sverige ska sänka rösträttsåldern till 16 år. I ett debattinlägg motiverar de varför de vill att lagen ska ändras. Arkivbild Bild: Christina Wagner
Rädda Barnens UF kampanjar för att Sverige ska sänka rösträttsåldern till 16 år. I ett debattinlägg motiverar de varför de vill att lagen ska ändras. Arkivbild Bild: Christina Wagner

Sänk rösträttsåldern till 16 år!

Rädda Barnens ungdomsförbund tycker att det är dags att Sverige gör som många andra länder i Europa – sänker rösträttsåldern.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Vi i Rädda Barnens Ungdomsförbund, RBUF, ser att gapet mellan politiken och unga måste minska. Alla beslut som rör unga ska unga kunna vara med och påverka.

Men i dag när varannan ung inte känner sig inkluderad i samhället och knappt två av tio unga upplever, enligt MUCF:S rapport, att de inte kan påverka sin kommun, då har vi ett stort jobb att göra.

Dagens 16-åringar är mer välinformerade om världen, samhället och politik än vad tidigare generationer någonsin haft möjlighet att vara. Barn och unga leder rörelser runt om i världen och kämpar för att få sina röster hörda. Det vi saknar är en röst som räknas. Att ge människor en röst som räknas är grunden i en demokrati. Idag exkluderar rösträttens begränsningar 230 000 16- och 17-åringar i Sverige. Att införa rösträtt från 16 år sänker inte bara trösklarna för ungas politiska deltagande, utan tar bort trösklarna helt.

Demokratiutredningen från 2016 föreslog testverksamhet med sänkt rösträttsålder. Där det bland annat lyfts att samhällets möjligheter att fånga upp förstagångsväljare ökar och möjliggör att öka röstningsbeteende på längre sikt.

Vi som är engagerade i RBUF i Kungälv vill att kommunen kontaktar regeringen och säger att kommunallagen behöver ändras så att vi kan ha rösträtt från 16 år i valet 2026. Det skulle stärka unga, vuxna och hela demokratin i kommunen. Låt Kungälv bli en föregångare i Sverige.

I år kampanjerar vi för att Sverige ska göra som många andra länder och sänka rösträttsåldern till 16 år. RBUF kräver sänkt rösträttsålder!

Josefin Stenbeck,

Aktiv i Rädda Barnens Ungdomsförbunds lokalgrupp i Kungälv