Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är svårt för anhöriga/medberoende att orientera sig i lagfloran om vilka insatser som vi kommuninvånare har rätt till. Det skriver anhörigföreningen Handen. Arkivbild. Bild: Kristin Lidell
Det är svårt för anhöriga/medberoende att orientera sig i lagfloran om vilka insatser som vi kommuninvånare har rätt till. Det skriver anhörigföreningen Handen. Arkivbild. Bild: Kristin Lidell

Rätt till ”En Socialtjänst för alla kommuninvånare”

Som det är idag så är risken stor att vi anhöriga/medberoende själva blir utslitna, utbrända och sjukskrivna på grund av den utmattning som många gånger blir resultatet i vårt vårdande och sökande om hjälp och stöd för våra närstående. Det skriver anhörigföreningen i ett debattinlägg.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

En kommunal service för de allra mest utsatta i samhället.

Det är svårt för anhöriga/medberoende att orientera sig i lagfloran om vilka insatser man/vi som kommuninvånare har rätt till då man/vi har svårt att få rätt och adekvata upplysningar om stöd och hjälp av ansvariga handläggare.

Som det är idag så är risken stor att vi anhöriga/medberoende själva blir utslitna, utbrända och sjukskrivna på grund av den utmattning som många gånger blir resultatet i vårt vårdande och sökande om hjälp och stöd för våra närstående.

Vi som är anhöriga/medberoende gör en otrolig insats för våra närstående på ideell basis och det är givetvis en stor samhällsvinst för kommun, sjukvård, och andra myndigheter.

Att be om hjälp innebär inte att lämpa över ansvaret utan att vi vill få förslag och tillgång till rätt stöd- och hjälpinsatser för att orka med vardagen som anhörig/medberoende. Inte sällan har man/vi ett arbete att sköta för att få vår vardag med övrig familj och ekonomi att gå ihop.

Det finns stora vinster i att arbeta hälsofrämjande för alla anhöriga/medberoende.

I annat fall har vi ytterligare personer med utmattningssyndrom eller andra psykiska/fysiska skador med stora kostsamma utgifter för kommun, sjukvård och myndighet som resultat.

I regel är det svårt som anhörig/medberoende att få tag i ansvarig handläggare, läkare, tjänstemän, skolpersonal m.fl. för att få reda på helhetsbilden om den närstående. Man hänvisas till telefontider, semestrar, mötesfrånvaro m.m. Det är av stor praktisk och ekonomisk betydelse att kommunen tillsätter en samordningstjänst som får i uppdrag att vara Samordnare som stöd och hjälp.

Att upplysa, sammankalla, kontakta tjänstemän, planera och prioritera är uppgifter som man/vi behöver ha hjälp med. Det finns mycket pengar och effektivitet att spara för kommunen, förutom att det också är en stor humanitär hjälp för anhöriga/medberoende som sliter dagarna 24-7 för sina närstående som redan är utsatta på många sätt.

Att bli anhörig/medberoende kan drabba vem som helst. Det kan vara ett ögonblicksverk som förändrar en hel familjs situation där man/du själv hamnar i en situation där man/du behöver hjälp och stöd, praktiskt och ekonomiskt, samt en humanitär syn på situationen och inte bli behandlad som okunnig eller att få skylla sig själv.

Alla kommuninvånare måste få rätt till samma upplysningar, bemötande, stöd och hjälp inom kommunal service.

Anhörigföreningen Handen

LÄS OCKSÅ: Problem med stölder på Coop – tvingas låsa köttdisken

LÄS OCKSÅ: Henrik Nilsson laddar batterierna när elen är billig