Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Illustration: Kungälvs kommun
Illustration: Kungälvs kommun

Protestlista mot L-området för nya skolan i Kode

”Vår boendemiljö har inte råd att offra skogen för någon kommunal prestigegrej” skriver boende i Kode som nu skickat in en protestlista till politikerna.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

För att hejda kommunen med sina långt gångna planer på en stor skola mitt i Kode (plats L), och för att rädda vår boendemiljö har boende från fem bostadsgator i nordöstra Kode skrivit under en protestlista, som har skickats till kommunstyrelsen.

Vi ber om att man inte ska byta ett barnvänligt boende- och närströvområde mot gammaldags ”trafiklösningar”.

Uppslutningen till protestlistan visar på ytterst kompakt motstånd till kommunens planer. Samtliga (!) hushåll som vi kom i kontakt med via dörrknackning (50 hushåll) har undertecknat. Totalt finns 56 hushåll med cirka 160 boende i området.

Varför flyttade boende hit för 1, 10 eller 20 år sedan? Enkelt: boendemiljön. Idag har vi ett bostadsnära (Boverket: 300 meter) skogs-, natur-, rekreations- och lekområde. En liten, men trevlig ädellövskog samt idrottsplan, och området används flitigt som bilfritt närströvområde.

Kolla på en karta vad som annars finns i nordöstra Kode. Resten är trafikytor och barriärer i form av järnväg och gator, ålderdomshem, befintliga skolan och jordbruksmark. Vår boendemiljö har inte råd att offra skogen för någon kommunal prestigegrej!

Boendemiljön omfattar även trafiken. En naturlig väg in till plats L finns inte. Så vilken framkrystad ”lösning” kan vi räkna med? Blir det rejäla gator för flerårig tung byggtrafik genom skogen och över gång- och cykelbanor?

En teoretisk ”lämna- och hämtaplats” 200 meter ifrån skolan för bilskjuts som sedan inga föräldrar använder, i och med för mycket trafik på resterande skolväg samt tidspress för att hinna med tåget eller med vardagen? Klart att man i praktiken kommer att skjutsa sina barn så nära skolan som möjligt via våra bostadsgator med bara lite trafik idag. Beaktar man inte trafiksäkerheten för både barn, föräldrar och boenden?

Kommunen ska arbeta för invånarnas bästa. Men här struntar man uppenbarligen i de boende och fokuserar på en snabb men dålig lösning. Kom igen nu – utred mer lämpade platser som inte förstör boendemiljön för jättemånga i Kode!

Johan Krona, Martin Söderquist, Pia Berlin, Joakim Friedrich - Kode