Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilden till vänster är tagen i juli 2019 och bilden till höger togs i juni i år. Bild: Kristian Johansson
Bilden till vänster är tagen i juli 2019 och bilden till höger togs i juni i år. Bild: Kristian Johansson

Promenad på Västra gatan är en beklämmande upplevelse

Det är tomt, smutsigt och skräpigt på Västra gatan och kommunen verkar inte bry sig, det menar signaturen A-M G, och ger kommunen sämsta betyg i planering och byggande.

För några dagar sedan vandrade jag på Västra gatan. Det blev en beklämmande upplevelse, som berörde starkt. Ödsligheten ekade mellan de gamla trähusen. Några få butiker finns kvar och utanför en av dem satt en skylt: ”Vi flyttar inte”. I många skyltfönster var det tomt. Smuts och skräp talade sitt tydliga språk, kommunen verkar inte bry sig.

Jag kände en stor ensamhet i den surrealistiska miljön! Västra gatan, som varit sinnebilden för den genuina lilla staden. För Kungälvsbor och turister har det behagliga ströget haft en unik betydelse, både för kommersen och som trivsam mötesplats på något café. Människor trivs i estetiska miljöer.

En kvinna, som hann ikapp mig frågade efter en speciell butik, som hon alltid besökte i Kungälv. Nu kände hon inte igen sig. ”Aldrig mer Kungälv! Varför har inte Kungälv gjort som Alingsås och Varberg som behållit det äkta och typiska, samtidigt som de förnyat?” På detta hade jag inget svar, bara besvikelse och ledsnad.

Många insändare har skrivits för att skapa debatt. Man har visat sin oro, men inga konstruktiva svar från de ansvariga har kunnat läsas i KP. Där har texterna genomgående handlat om nya bostadsområden. Kungälv ska växa! Det måste finnas en samhörighet mellan gamla och nya delar, som bevarar den speciella stadskaraktären.

I KP (25 juni) fanns en helsida, skriven av ett av våra kommunalråd. Som politiker i hög position tycker han, att det mesta går bra för Kungälv – nästan allt. Sämsta betyg är för mig det mest rättvisa, när det gäller planering och byggande. Varför är hjärtat av vår stad folktomt och ödsligt?

Den nya stadsdelen känns själsligt tom. Kommunalrådet skriver att han vill ha medborgare som är engagerade i Kungälvs utveckling. Mitt svar är: många boende är uppmärksamma och pålästa, men någon respons från ansvariga märks inte.

Den centrala, gamla delen av Kungälv är en äkta pärla, som måste vårdas och formas varsamt. Av respekt för tidigare och kommande generationer får den inte förfalla. Vad har vi annars kvar?

A-M G