Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Baracker vid Tunge skola. Bild: Privat
Baracker vid Tunge skola. Bild: Privat

Politikerna måste backa och börja om i Kode

Kodes invånare borde få en översiktsplan ordentligt klarlagd. Detta innan politikerna beslutar om var kommunens största skola ska ligga.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Hur kunde Kungälvs politiker helt glömma av Kode? Det växande antalet barn i kommundelen, de gamla nedgångna skolorna och den allt värre trafiksituationen? Vid Tunge skola har barn och lärare länge hänvisats till baracker, synliga för alla som passerar. Nu är det plötsligt bråttom, så bråttom att man inte hinner göra en ny fördjupad översiktsplan innan man bestämmer en plats för det som ska bli kommunens största grundskola. Den ombytliga processen och det partipolitiska spel som nu pågår, har rivit upp mycket oro och startat en konflikt mellan bosatta i samhället och lantbrukarna runt omkring. En konflikt som sannolikt är helt onödig, eftersom det också finns planer på att låta Kode växa rejält. Betesmarken som lantbrukarna vill bevara har ägts av kommunen sedan 1960-talet och har sedan dess varit avsedd för bebyggelse. Används den inte till skola nu kommer något annat att byggas där. För hur ska annars Kode växa?

Människorna som lever och verkar i och runt Kode samhälle förtjänar alla att få förutsättningarna ordentligt klarlagda, för att kunna vara med och påverka sin hembygds framtid. Övriga kommunmedborgare, som ska vara med och betala, förtjänar också en ordentlig utredning. Men för Kode sker nu saker i helt fel ordning. Kommunens styrande politiker vill bygga först och planera sedan.

I ett dokument med rubriken ”B.Fördjupad översiktsplan Kode” publicerat på kommunens webbplats kan man läsa: ”Att föredra vore förstås att först ha den fördjupade översiktsplanen för Kode klar, eller att ha påbörjat arbetet med den, och därefter avgöra placeringen av Kode nya skola. Möjlighet till det saknas då byggnation av skolan brådskar.” Att det brådskar är helt och hållet politikernas fel och det enda rakryggade vore att ta ansvar i stället för att stressa igenom kommundelens största fysiska samhällsomvandling. Naturligtvis är det inte för sent att ta ett steg tillbaka, erkänna sina misstag och göra saker i rätt ordning.

Håltabo som bryr sig om hela kommunen