Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många har tyckt till om den planerade Nytorgstaden. Nu föreslår Kungälv musei vänner att detaljplanearbetet ska pausas till efter valet. Bild: Kristian Johansson
Många har tyckt till om den planerade Nytorgstaden. Nu föreslår Kungälv musei vänner att detaljplanearbetet ska pausas till efter valet. Bild: Kristian Johansson

Pausa arbetet med Nytorgstaden till efter valet

Efter den 11 september kan nya direktiv kan ges om hur det fortsatta arbetet med Kungälvs stadskärna ska omstartas och kvalitetssäkras, menar Kungälv musei vänner.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Förra veckan hade KP en artikel om inkomna synpunkter på planförslaget för Nytorgstaden. Kungälvs Musei Vänner har liksom flera andra reagerat över de storskaliga förändringarna av småstadsmiljön med ökad trafik och parkeringsproblem. Vi uttryckte även en stark oro över kommunens arbetssätt.

Föreningen har inget emot att Kungälvs stadskärna utvecklas och växer men det måste ske utifrån en helhetssyn, varsamhet och öppenhet som kommunens nuvarande planeringsprocess saknar.

Kommunen har ingen aktuell övergripande målbild för en framtida stadskärna i Kungälv.

Istället jobbar kommunledningen med stadsutvecklingen ”projekt för projekt” i vad de kallar en ”Tillväxtportfölj” som ska leverera ett ekonomiskt överskott i den kommunala budgeten.

Projekt Nytorgsstaden förväntas ge ett överskott på 10-20 Mkr.

Kungälvs kommun, som ska ansvara för att vi får en god stadsmiljö, blir istället en av intressenterna som vill tjäna pengar på exploateringen.

Förslag med hög och tät bebyggelse lönar sig bäst även i en småskalig stadskärna.

Det leder till att man i Nytorgstaden föreslår dubbelt så många lägenheter som i kommunfullmäktiges program, två nya höghus och ett flyttat och betydligt mindre ”Nytorg”, inte större än en villatomt och utan sol stora delar av dagen och året.

Kommunens arbetssätt må vara effektivt och bra i nyexploateringsområden och större omvandlingsområden som Kongahälla, men passar absolut inte i Kungälvs stadskärna.

Kungälvs Musei Vänner uppmanar därför kommunen att sluta jobba med denna typ av projektmodell i centrala Kungälv och pausa detaljplanearbetet för Nytorgstaden till efter valet då nya direktiv kan ges om hur det fortsatta arbetet med Kungälvs stadskärna ska omstartas och kvalitetssäkras.

Vi hoppas att våra politiker tar vara på tillfället att berätta hur de vill vårda och utveckla Kungälvs stadskärna om de får väljarnas förtroende i kommunvalet den 11 september.

För Kungälvs Musei Vänner

Lars-Olof Olsson

Lillvor Bergin

Anders Hansson