Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olämpligt ”skämt” på nationaldagen!

Är det ett lämpligt tillfälle att skämta om självmord framför en publik med mängder av barn och ungdomar som är där för att fira Sveriges nationaldag? Vad sänder det för budskap till dem? Den frågan ställer sig Elin Ohlsson efter att hon tyckt att Kommunfullmäktiges ordförande Thomas Alpner skämtat på ett olämpligt sätt under nationaldagsfirandet.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Suicide Zero skriver på sin hemsida att 1441 personer dog i självmord under 2020. De skriver också att 15 000 personer försöker att begå självmord varje år, men antagligen fler då alla försök inte kommer till känna genom vården eller på annat sätt. Detta är skrämmande siffror. Med tanke på denna tragiska statistik är det upprörande att höra kommunfullmäktiges ordförande Thomas Alpner ”skämta” om varför en kvinna inte ställde sig framför ett tåg när hon fick motgångar i livet. Han är ”kommunens främsta företrädare” enligt Kungälvs kommuns hemsida och uttrycker sig alltså på detta sätt under inledningstalet på nationaldagsfirandet vid Bohus fästning. Jag hör några nervösa skratt från publiken när Alpner drar det så kallade ”skämtets” poäng, men många sitter tysta och tar sig nog en funderare över vad mannen på scenen just sagt.

Att kunna skämta om allt är en fråga som det finns många åsikter om och kring detta tänker inte jag ta någon ställning, men jag anser att det går att välja sina tillfällen. Är det ett lämpligt tillfälle att skämta om självmord framför en publik med mängder av barn och ungdomar som är där för att fira Sveriges nationaldag? Vad sänder det för budskap till dem? Är det ett lämpligt tillfälle att skämta om självmord framför en publik där det med all säkerhet sitter anhöriga till personer som försökt ta sitt liv och anhöriga till personer som fullföljt självmord? Min personliga åsikt är att det inte är lämpligt alls.

På scenen senare under firandet delas två pris ut för ”Årets Eldsjäl”. Gunilla Ivarsson från Jontefonden som jobbar med personer som ska eller har genomgått organtransplantation och deras anhöriga får detta pris och även Robert Erlandsson från Vena Trailer AB som kör förnödenheter till det krigsdrabbade folket i Ukraina. Två personer som gör fantastiska gärningar för sina medmänniskor. På samma scen stod alltså tidigare en högt uppsatt politiker i kommunen och ”skämtade” om ett fruktansvärt sätt att avsluta ett liv på om livet blir för tufft. Detta tal som skulle inleda ett stort firande av nationaldagen i Kungälv. Det känns olustigt och fel enligt mig.

Elin Ohlsson

LÄS OCKSÅ: Jag gick över gränsen

LÄS OCKSÅ: Guide: Här kan du fira midsommar i Kungälv