Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Illustration: Wingårdh arkitektkontor AB Bild: AA26327
Illustration: Wingårdh arkitektkontor AB Bild: AA26327

Nybyggnation ska smälta in och göras vacker

Kungälv behöver visioner som tar sikte på mänskliga behov och där vackra, inbjudande miljöer skapar välbefinnande, skriver SD i Kungälv.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det är viktigt att få upp debatten om ”vilken stad vill vi bygga”. Kungälv slår rekord i byggnation men knappast när det gäller goda livsmiljöer. Betydelsen av hur vi beaktar den estetiska aspekten måste lyftas. Kungälv behöver visioner som tar sikte på mänskliga behov. Där vackra, inbjudande miljöer skapar välbefinnande och att det i Kungälv i högre grad byggs det människor i allmänhet faktiskt vill ha.

I en doktorsavhandling fastslog Lena Steffner att en enkel, upprepande och utarmad arkitektur gör människor oroliga, missmodiga och irriterade. Hon påvisar att allmänheten föredrar medeltida stadsuttryck, stenstadens olika uttryck, staden med storgårdskvarter och trädgårdsstaden, över den funktionsuppdelade staden och den postmodernistiska staden.

Våra gäster och Kungälvsbor ska fylla med framtidstro och andra positiva känslor, inte lämna platser med förskräckelse och en undran om man ”tappat en arbetsbod på taket”. Detta understryker att politiken tydligt inte bara bör bejaka att vi bygger, utan också hur vi bygger.

Den tilltänkta hotellbyggnationen har en historik som politiker har drivit genom trots otaliga hinder; för liten tomt, för mycket buller, för höga luftföroreningar, förflyttningar av kommunal infrastruktur, för mycket parkeringsplatsbrist, genom överklagande, frångått samråd och bortsett från en betydande folklig motvilja, samt vid flera tillfälle vänt-ut-och-in-på-sig när kontrakt brutits.

Vi Sverigedemokrater vill vara tydliga med att vårt NEJ inte rör verksamheten på insidan utan byggnationen och hanteringen samtidigt som politikerna gått emot experterna.

Sverigedemokraterna vill bygga och utveckla Kungälv men samtidigt vara varsamma om byggnaderna, platserna och detaljerna som är Kungälv. Nybyggnation ska smälta in och göras vacker så att människor kan trivas och vill stanna. I ett modernt samhälle finns tillgång till ett nästintill obegränsat sortiment av byggnadsmaterial så försköning borde vara ett uttalat syfte. Kungälv är staden med kust och älv, skog och natur, fästningar och historia. Det finns stora förutsättningar att bygga både nytt, vackert och harmoniskt!

Victoria Dahlqvist (SD)

Gruppledare

Morgan Carlsson (SD)

Ledamot i kommunstyrelselen