Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkivfoto
Bild: Arkivfoto

Nu kommer ännu mer förorenad jord att hamna i naturen

Ändrade rutiner när det gäller trädgårdsavfall på återvinningscentralen riskerar att fler dumpar jord med invasiva arter i naturen, skriver insändarskribenten Nyfiken.

Blir förvånad när jag upptäcker att kommunen inte tillhandahåller tjänsten att ta emot jordmassor sedan ett tag. Kommunen skriver att större mängder jord, exempelvis lastbilslass, i första hand tas om hand på den egna fastigheten eller genom att hyra in container hos valfri entreprenör. Positivt är att mindre mängder jord, som ”ett par blomkrukor” kan lämnas som trädgårdsavfall på Munkegärde åvc.

Tyvärr tänker jag att en del kommer att köras ut i naturen, till kommunala och andra marker. Invasiva arter samt förorenade jordmassor kommer förmodligen att dumpas lite här och där. En större del än tidigare, hamnar antagligen utanför möjligheten till kontroll.

Rimligt, och rättvist, gentemot ickenyttjare vore kanske att, mot en för alla parter gynnsam ersättning, kunna lämna jordmassor under kommunal regi, med anledning av kommunens och allmänhetens intresse.

Hur ser tjänstemän och politiker på tankarna samt om förändring mot gynnsam ersättning?

Nyfiken