Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordiska folkhögskolan i Kungälv. Bild: Catrin Hansson
Nordiska folkhögskolan i Kungälv. Bild: Catrin Hansson

Nej tack till SD-förslag att lägga ner Nordiska Folkhögskolan

SD-motståndet mot folkhögskola är inget nytt, men ingen gång har angreppet varit så starkt som nu, mitt i en pandemi?, skriver Miguel Odhner (S).

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Internationell pandemi, fördubblad ungdomsarbetslöshet, alla måste hjälpas åt och i detta läge hör jag Sverigedemokraterna ifrågasätta Folkhögskolan både i Kungälv, regionen och nationen??

Tobias Andersson, som är SD-riksdagsledamot och ordförande för Ungsvenskarna, målar i en riksdagsmotion en mörk bild av folkhögskolornas verksamhet. Nej tack, kom inte med er ideologiska och i detta fall otäcka politik med attacker på det svenska utbildningssystemet för de som behöver en väg fram i livet för att försörja sig och jobba, det finns över 150 folkhögskolor i vårt land och 80 procent av de vuxna som går allmän kurs på Folkhögskola gör det för att få allmän behörighet.

SD-motståndet mot folkhögskola är inget nytt, liksom sjuklig misstänksamhet mot vanligt folks folkbildning, men ingen gång tidigare har angreppet varit så starkt som nu, mitt i en pandemi?

I SD-motionen riktas en dödsstöt mot svensk folkhögskola och dess deltagare. Motionären vill att studier på folkhögskola inte ska berättiga till CSN-stöd, och att hela skolformen ska utredas med målet total nedläggning.

Som Socialdemokrat står jag för denna och alla delar av svensk folkbildning som kan bygga ett starkare samhälle på demokratisk grund. Det hindrar inte att granska stöd eller ersättning till såväl Folkhögskolor som Studieförbund, det ska vara bra utbildningar byggt på demokratiska värderingar och ge resultat för människorna och samhället. Är det odemokratisk verksamhet - inget stöd.

Jag tänker inte vara tyst i denna fråga, vare sig när mumlas i Kungälv eller skrivs vassa dödsmotioner i Stockholm, jag menar att vi behöver alla redskap, för att bygga ett starkt Kungälv och Sverige.

Jag gillar vår Nordiska Folkhögskola i Kungälv, de ställer alltid upp för Kungälv vid behov, de bildar och skolar de många, de ställer alltid om vid behov. Sista ansökningsdag för de Kungälvsbor eller Nordiska medborgare som behöver bildning är den 15 maj, ta den chansen, alla behövs, alla ska med!

Miguel Odhner

Folkvald, Socialdemokrat och Kommunstyrelsens ordförande