Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaterna har inte förstått god ekonomisk hushållning

Michael Karlsson (L) ifrågasätter i ett svar till Anders Holmensköld (M) om det är god ekonomisk hushållning att skära ner på bekostnad av personalens arbetsmiljö och förfall av kommunens tillgångar.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Svar till Anders Holmensköld (M).

Moderaterna slår sig gärna, och ofta, för bröstet kring att man vill använda skattepengarna effektivt. Men hur är det egentligen med den frågan, vad är facit? Är det att inte underhålla lokaler så att de förfaller och därmed rasar i värde? Är det god ekonomisk hushållning att inte säkerställa att budgetar för stora investeringsprojekt som renovering och ombyggnad av Ytterbyskolan faktiskt har en väl förankrad och genomförbar budget innan projektet dras igång och sedan tvingas att snabbstoppas för att pengarna inte finns? Det är lärarnas och elevernas arbetsmiljö som är på spel – och vi har inga marginaler här att arbeta med. Kommunen har idag enormt höga sjukfrånvarotal, 10 procent – det är sjunde sämst i Sverige! Detta har gått åt fel håll sedan 2018, trots att Moderaterna har ett eget kommunalråd på heltid med särskilt ansvar för ekonomi- och personalfrågor.

Detta är god ekonomisk hushållning enligt Moderaterna. Att skära ner först för att sedan säga att man inte behöver skära (mer), men på bekostnad av personalens arbetsmiljö och förfall av kommunens tillgångar. På bekostnad av elever som inte kan få det stöd de behöver i skolan. På bekostnad av mycket större samhällskostnader i framtiden.

Moderaterna säger i sin valkampanj att vara moderat är som att man ska köpa mat till mormor för hennes pengar – jag kan inte annat än att undra vilken mat hon får – och om moderaterna även då behåller upp till 10 procent av mormors pengar.

Michael Karlsson (L)