Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpolitik är något som spänner över allt ett samhälle gör

Miljöpolitiken är en ständigt pågående debatt. Moderaterna replikerar på en insändare som räds partiets miljöpolitik.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Replik på insändaren ”Framtiden ser mörkt ut för våra barn och barnbarn om vi följer Moderaternas miljöpoiltik” (28/9)

LÄS MER: Framtiden ser mörk ut för våra barn och barnbarn

En tidigare publicerad insändare tycker sig inte se att moderaterna har någon miljöpolitik. För oss är miljöpolitik något som spänner över allt ett samhälle gör som ett villkor för hållbarhet där vi moderater alltid utgår från förvaltartanken. Vi ska lämna över en förbättrad miljö till dem som kommer efter oss. Klimat och miljö hänger ihop med många andra områden som energi, arbetsmarknad och välfärd. Vi tar klimathotet på allvar och ser att stora omställningar är nödvändiga, inte minst av transportsektorn vilket innebär att vårt energibehov på 20 års sikt kommer att öka med minst 50 procent. Ska utsläppen av co2 samtidigt minska, tycker vi att det är en dålig idé att ge sig på den fossilfria energiproduktionen som kärnkraften innebär. Det är en dålig idé att utforma en effektskatt som gör importerad el billigare - oavsett hur den producerats. Ska vi börja använda elbilar överallt, behöver dom batterier av mineraler som finns i Sverige - då är det en dålig idé att motarbeta etablering av nya gruvor med världens mest rigorösa miljökrav, för att i istället importera från länder med svag miljölagstiftning och dåliga arbetsvillkor. Vårt välstånd bygger på en 150-årig teknisk utveckling som varit möjlig tack vare tillgång till energi.

Lokalt i Kungälv har vi arbetat för att styra mot agenda 2030 och ligger på plats 7 av 290 kommuner i dagens samhälles utvärdering och ranking. Vi moderater ser fler nya vägar till förbättringar på miljöområdet lokalt som vi kommer att återkomma med i god tid innan nästa val för att människor ska få god tid på sig att utvärdera våra förslag.

En omställning som förespråkar försämringar i levnadsstandard, sämre välfärd och därmed sänkta pensioner är vi alltid motståndare till. Vi är övertygade om att en framgångsrik omställning behöver folkligt stöd och acceptans - något som dagens miljöpolitik saknar, vilket inte minst stödet för Miljöpartiet illustrerar.

Anders Holmensköld (M) kommunalråd

Bo Franzon (M) ledamot i beredningen samhälle och utveckling