Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med anledning av den uppkomna krisen i Ukraina samverkar Fredsrörelsen i Kungälv nu med Fredsam, ett nätverk för fredsorganisationer i Göteborgsområdet och med andra organisationer i Kungälv kring stöd till det Ukrainska folket. Arkivbild Bild: Katarina Berg
Med anledning av den uppkomna krisen i Ukraina samverkar Fredsrörelsen i Kungälv nu med Fredsam, ett nätverk för fredsorganisationer i Göteborgsområdet och med andra organisationer i Kungälv kring stöd till det Ukrainska folket. Arkivbild Bild: Katarina Berg

Militär kapplöpning skapar inte fred

Med anledning av den uppkomna krisen i Ukraina samverkar Fredsrörelsen i Kungälv nu med Fredsam, ett nätverk för fredsorganisationer i Göteborgsområdet och med andra organisationer i Kungälv kring stöd till det Ukrainska folket.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Fredsrörelsen i Kungälv reagerar med bestörtning på den ryska invasionen av Ukraina. Invasionen hotar internationell fred och säkerhet och är ett otvetydigt brott mot internationell rätt. Angreppet kränker Ukrainas territoriella integritet och suveränitet och innebär stort lidande för det ukrainska folket. Ansvaret faller helt på den ryska politiska ledningen.

Länge hoppades vi alla att krisen skulle kunna lösas på diplomatisk väg. Så blev det inte. Nu krävs i stället kraftfulla sanktioner mot den ryska ledningen och stödinsatser till Ukraina. Vi anser att det är humanitära stödinsatser vi ska bistå med, inte vapen och militär utrustning. Militär kapplöpning skapar inte fred – risken ökar i stället för högre insatser från ryskt håll, och oron för kärnvapenangrepp har redan blivit större i Europa.

Fredsrörelsen i Kungälv har alltid verkat för att kärnvapen ska förbjudas, vi ställer oss därför bakom kravet på att FN:s avtal om förbud mot kärnvapen ratificeras av Sveriges riksdag. Med utgångspunkt i Sveriges säkerhetspolitiska tradition att vara militärt alliansfria i fredstid för att kunna vara neutrala i händelse av krig har vi genom åren arrangerat många seminarier och möten i Kungälv. Exempelvis har Maj-Theorin och Sven Hirdman diskuterat Sveriges Nato-medlemskap och Pierre Schori har talat om kärnvapen och Nato.

Med anledning av den uppkomna krisen i Ukraina samverkar Fredsrörelsen i Kungälv nu med Fredsam (ett nätverk för fredsorganisationer i Göteborgsområdet) kring gemensamma uttalanden och vi samverkar också med andra organisationer i Kungälv kring stöd till det Ukrainska folket. Vi är också beredda att hjälpa till vid en eventuell flyktingvåg till Kungälv, ett arbete som skulle underlättas om kommunen haft en utarbetad krisplan – det har man inte i dagsläget.

Åse Hansson

Fredsrörelsen Kungälv