Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Meningsfull sysselsättning kan se olika ut

Vi ser nu att flera partier tar upp daglig verksamhet i sina satsningar inför de kommande åren. Det är positivt, skriver styrelsen i FUB Kungälv i ett debattinlägg.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Vad är en meningsfull sysselsättning? Det kan se väldigt olika ut. För någon är det kreativt skapande. För någon är det en återkommande sysselsättning som är lika varje dag. För någon är det att få känna vatten kring kroppen, få ryckas med i musik, få putta iväg en boll.

Vi ser nu att flera partier tar upp daglig verksamhet i sina satsningar inför de kommande åren. Det finns också med i Funktionshinderplanen att Kungälv ska satsa på daglig verksamhet. Det är bra!

Daglig verksamhet är en s k insats i LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Den riktar sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning och/eller autism. Det är alltså en grupp som ser väldigt olika ut, alltifrån en person som har en lindrig funktionsnedsättning till en person med flerfunktionsnedsättning.

Vi hoppas att kommunen satsar på alla grupperna.

Satsning på utökad kompetens:

Förutom stödassistenter och stödpedagoger behövs andra yrkesgrupper; arbetsterapeut, musiker, slöjdlärare, vuxenpedagog och pedagoger inom andra områden.

Kompetensen inom digital delaktighet och välfärdsteknik måste prioriteras.

Personal inom daglig verksamhet ska kunna få ägna sig åt sina arbetsuppgifter och då måste optimerad bemanning mellan boendena och daglig verksamhet tas bort.

Satsning på lokaler:

Ett Aktivitetshus för daglig verksamhet har länge stått på vår önskelista.

Kanske dags för en butik i centrum?

Genomtänkta lokaler för dem som inte klarar av att vara i stora grupper.

Satsning på verksamheter:

Alla deltagare på daglig verksamhet måste få kunna kommunicera och utveckla sitt språk (tecken till stöd, kommunikationsstöd, bildstöd m m)

Ändrad attityd när det gäller verksamheter ute i samhället. Andra kommuner har både affärer för försäljning av egna alster, caféer som är öppna för allmänheten, hunddagis, återvinning, biltvätt m m.

FUB KUNGÄLV

Styrelsen