Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

llustration: Kungälvs kommun
llustration: Kungälvs kommun

Medborgardialog ger inte förtroende i Kode

Kommande medborgardialog blir ett spel för galleriet och inger inget förtroende hos invånarna i Kode, det menar en debattör och tar placeringen av nya skolan som exempel.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

För Kode har kommunen nu börjat arbeta med en fördjupad översiktsplan (FÖP). En medborgardialog ska genomföras våren 2021. Men ändå planerar kommunen för fullt att bygga en stor skola i den fina skogen mitt inne i Kode. Den platsen betecknas av kommunens tjänstemän som "lämpligast". Så placeringen är redan bestämd. Nu ska bara utredningar fixas så att den platsen kan få grönt ljus även från politikernas sida. Vad ska då "medborgardialogen” handla om när den mycket dominerande skol- och idrottshallsbyggnaden och därmed också trafiken i Kode och nermonteringen av rekreationsområden redan är bestämt?

Nivån för Kodes framtid är därmed redan satt. Kodebor får nu alltså bara yttra sig vänligast angående placering av bostäder.

Ska den "medborgardialogen" bli samma spel för galleriet som kommunen genomförde sommaren 2020? Den gången kunde alla Kodebor svara på följande fråga, som nog inte kan missförstås: ”Vilken plats föredrar du för byggnation av ny skola?”. Resultatet pekade tydligt (!) ut placeringar vid utkanten av byn (plats C med cirka 47 procent, plats M med 28 procent – sammanlagt cirka 75 procent). Varken resultatet eller kommentarer med fakta och farhågor har ändrat något hos tjänstemännen som kör på med placeringen på L (skogen bakom Bräcke förskola).

I decennier har man glömt Kode i stadshuset i Kungälv. Nu plötsligt sätter kommunen Kode på kartan – och så går det snett direkt! Hur ska Kode få förtroende för kommunens tjänstemän och politiker som inte ens kunde hantera den lilla "dialogen" från sommaren 2020?

Och nu ska det hanteras en hel fördjupad översiktsplan. Spännande tider väntar för Kodeborna ...

En efterhand skeptisk Kodebo