Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur mycket får ni som politiker och högre chefer till er angående de tillbud och arbetsskador som anmäls? Det finns en otroligt stor tystnadskultur och många mår dåligt, skriver signaturen ”Upprörd kommunalare” i ett debattinlägg. Genrebild Bild: Edvin Bergström
Hur mycket får ni som politiker och högre chefer till er angående de tillbud och arbetsskador som anmäls? Det finns en otroligt stor tystnadskultur och många mår dåligt, skriver signaturen ”Upprörd kommunalare” i ett debattinlägg. Genrebild Bild: Edvin Bergström

Medarbetare rädda att anmäla skador – känner sig hotad av chefen

Hur mycket får ni som politiker och högre chefer till er angående de tillbud och arbetsskador som anmäls? Det finns en otroligt stor tystnadskultur och många mår dåligt, skriver signaturen ”Upprörd kommunalare” i ett debattinlägg.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Nu orkar vi inte tiga längre, vår arbetsmiljö tas inte på allvar av våra närmaste chefer.

Vi skulle vilja ställa en rak och öppen fråga till ansvariga politiker, kommundirektör och sektorcheferna, Vet ni om att det finns en otroligt stor och utvecklad tystnadskultur kring att vi inte får anmäla tillbud och arbetsskador? Det har gått så långt att en stor del av medarbetarna är rädda för att anmäla in skador och tillbud, för att man känner sig hotad av sin chef. Det har blivit så att man som medarbetare går och mår väldigt dåligt på jobbet, gråter och har ont men man går inte till sin chef för man känner sig inte lyssnad på och vågar heller inte skriva tillbud och arbetsskador för då åker du in på ett möte med chefen som förklarar vad du har gjort för fel inte frågar vad hen kan göra för att stötta eller hjälpa.

Vi har ett otroligt högt antal medarbetare som nu väljer att säga upp sig för att man mår så dåligt på arbetet, när man säger upp sig får man inte heller frågan varför eller vad kan jag hjälpa med för att du skall stanna.

Medarbetare som försöker påtala att arbetsmiljön inte är bra kan få kommentarer som säg upp dig om du inte trivs det är bara för mig att rekrytera nya medarbetare.

Vi har som medarbetare en skyldighet att rapportera brister i arbetsmiljön samt att om vi faktiskt skadar oss, så måste detta anmälas för att vi ska kunna få möjlighet till ersättning. Detta stoppas mer och mer av chefer som tycker det är onödigt och säger att ni vet vad ni jobbar med lite måste ni ju tåla. Är det verkligen er uppfattning att vi medarbetare skall stå ut med att bli slagna och hotade på vårt arbete?

KIA ska också ses som ett redskap för arbetsgivaren till att hitta risker i arbetsmiljön och kunna förebygga att fler inte blir skadade/utsatta. Ett sätt att arbeta med frisknärvaro istället för sjukfrånvaro.

Hur mycket får ni som politiker och högre chefer till er angående de tillbud och arbetsskador som anmäls?

Upprörda kommunalare

LÄS OCKSÅ: Låt inte ditt skyddsombud stå ensam i kampen

LÄS OCKSÅ: Helén Eliasson (S) vald till regionstyrelsens ordförande i VGR