Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild Bild: Catrin Hansson
Arkivbild Bild: Catrin Hansson

M:s placering för nya skolan gör alla besvikna

Replik på insändare Moderaterna valde en kompromiss för skolbygget i Kode, där skribenten menar att kompromissen här är en placering ingen vill ha.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Min gode vän Thomas Alpner och hans moderater har hittat en kompromiss rörande placering av den nya skolan i Kode. Den kompromissen består i att föreslå en placering som ingen vill ha och därmed göra så många som möjligt besvikna.

Man gör de några hundra som vill bevara Solbergaslätten besvikna. Man gör även de några hundra som är oroliga för trafiksituationen i Kode besvikna eftersom Ädelstensvägen, där skolan skulle ligga, är enda tillfartsvägen för kanske halva Kode tätort. Mellanstadiebarnen skulle få fortsätta korsa Ädelstensvägen med livet som insats tio gånger i veckan.

Med skolan mitt i samhället istället torde ju trafikoron dämpas av att majoriteten barn får gångavstånd till skolan, på i huvudsak gång- och cykelväg.

Till sist gör man alla scouter och andra som uppskattar lugnet i det enda lilla grönområde vi har nära Kode tätort besvikna.

Förslaget kommer efter att ha lyssnat på folk säger man. Det ska man göra, men man måste kunna urskilja argument som döljer en bygg-gärna-men-inte-där-jag-bor-inställning. Det skulle kunna gälla mig också.

Mer välgrundad är den allmänna hållningen att endast i undantagsfall bebygga odlingsbar mark, som tagit generationer att etablera. I synnerhet när en pandemi ökat medvetenheten om behovet av inhemsk, närproducerad mat för framtiden.

Då kan vi förresten passa på och reflektera över förslaget från några byggbolag om att sätta upp kåkar på hela den omdebatterade slätten. Att låta någon rita på det, är väl lika klokt investerad tid som att bygga sandslott i vattenbrynet vid ebb.

Björn Gusmark, Kodebo