Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många påverkas av mord på öppen gata

Det är med allvar och bestörtning jag tog emot nyheten att en kvinna höggs till döds på öppen gata i Visby. Det ska vara tryggt att gå på gator och torg, även efter mörkrets inbrott. Så är det inte för alla och måste ändras. Det skriver Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande i ett debattinlägg.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Allt våld ska fördömas och bekämpas. Det är med allvar och bestörtning jag tog emot nyheten att en kvinna höggs till döds på öppen gata i Visby. Åter drabbas en familj av ett knivmord. Mina tankar går till denna djupt samhällsengagerade 64 åriga kvinnas familj.

Flera ministrar skriver och hedrar kvinnan de mött och lärt känna. Jag hade inte den förmånen. Jag har många gånger känt trängseln, värmen, stoltheten över de demokratiska samtalen Almedalen, att ta del av knivmordet på öppen gata i det fria, trygga demokratiska och öppna Sverige, mitt i demokratidebattens hjärta, sätter sina spår och påverkar många. Känslan av otrygghet ökar för alla, man ser sig om. Den oroskänslan tar jag och Socialdemokraterna på djupaste allvar, inte minst i stadsmiljön. Det ska vara tryggt att gå på gator och torg, även efter mörkrets inbrott. Så är det inte för alla och måste ändras.

Tankar flyger förbi som tidigare mord, Anna Lind, SSU-ungdomarna i Norge och mord även i Kungälv. Oavsett om det är en ensam, psykiskt sjuk som mördar eller högerextrem Nazist från NMR, så ska våldet bekämpas och tryggheten lyftas. Samhället skall vara starkare än våld och kriminalitet. Tankarna går också till det djupt tragiska rånmordet på öppen gata i Kungälv för drygt två år sedan. Även då drabbades familjen med anhöriga när deras mor slets ifrån dem i meningslösa handlingar. En hel del har förändrats med polisnärvaro, skolinsatser, trygghetskameror, digitala och vanliga trygghetsvandringar, fler poliser och bättre belysning, så sker, men mer måste göras.

Även om det samlade antalet brott i Kungälv går ner, så kan vi se tendens till att kniv använts som vapen mer. Därför måste vi försöka minska tillgängligheten till knivar i det offentliga rummet genom att tillsammans med polis, handlare och föreningar nå en högre efterlevnad i samhället kring knivlagen i Kungälv. Men i grunden handlar det om att bygga ett starkt samhälle för alla, att börja med barnen, då kan inte skatter sänkas som lokala och andra partier vill göra i Kungälv.

Varenda krona behövs i förebyggande insatser, att göra rätt från början i skolan, socialtjänsten och hälsovården, inte minst den psykiska ohälsan. Alla ska få samma möjligheter att leva ett gott liv. Ytterst måste vi bygga ett mer jämlikt samhälle, för jag vet, att i ett Kungälv eller Sverige med stora skillnader mellan medborgarna är ingen trygg. Vi ska visa göra mer, visa nolltolerans mot all form av våld och var dag erövra såväl demokratin som öppenheten.

Miguel Odhner (S)

Kommunstyrelsens ordförande

LÄS OCKSÅ: Politiker vittnar om hårdnande klimat med hat och hot