Männen knyter näven och kvinnorna öppnar handen

Det är en stor skillnad mellan hur män och kvinnor röstade. Hade kvinnorna fått råda hade vänsterblocket fått över 60 procent. Det skriver Evert Svensson, FD riksdagsledamot (S).

ANNONS

Jag somnade på söndagskvällen med Magdalena Andersson som statsminister och vaknade på måndag med Ulf Kristersson.

Socialdemokraterna gick fram med över två procent på riksplanet men men förlorade regeringsmakten.

Moderaterna gick bakåt med med lite över en halv procent men vann regeringsmakten. Lite märkligt kan man tycka. Men det är blocken som gäller och där ökade Sverigedemokraterna med 3,1 procent. Det avgjorde.

Men det finns några andra intressanta iakttagelser.

Det är en stor skillnad mellan hur män och kvinnor röstade. Hade kvinnorna fått råda hade vänsterblocket fått över 60 procent. Männen knyter näven och kvinnorna öppnar handen. Kvinnorna slår mer vakt om vård, skola och omsorg. Och klimatet.

ANNONS

En annan mätning visade att präster och diakoner i Svenska kyrkan och pastorer och diakoner i Equmeniakyrkan till närmare 75 procent tänkte rösta på vänsterblocket. Det skiljer sig ifrån de stora sommarkonferenser, som de mera pingstvänsbetonade håller lite varstans i Sverige. Där tänkte omkring 40 procent rösta på KD och således det borgerliga blocket. Ändå gick KD tillbaka med 0,9 procent. Jag skulle tro att Soialdemokrater för tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, har haft sin betydelse när det gäller präster, pastorer och diakoner.

*

Det är inte första gången Sverige är delad mitt i tu på valdagen. Det jag minns från min ungdom, var valet 1948. Striden stod mellan Tage Erlander, som nybliven statsminister, och folkpartiledaren Bertil Ohlin. Dagens Nyheter tryckte upp en upplaga där de annonserade stort att nu blir Ohlin statsminister, Men strax före klockan 12 på natten vände det och Erlander satt kvar. I 23 år regerade han Sverige.

Senare fick vi valutslaget 1973. Det blev 175-175 och vi fick lotteririksdagen. I de stora frågorna lyckades Olof Palme förhandla med de borgerliga och vi slapp ta till lotten. Men i mindre frågor kom rösturnan fram. Det skedde dock några felryckningar. En kvinna röstade fel och svimmade på kuppen.

I valet 1979 upprepades jämvikten. De borgerliga regerade på ett mandat mer. Det är så nära lotten som man kan komma. Nu är vi, som sagt där igen, men riksdagen har ändrats från 350 mandat till 349.

Det blir inte lätt att vara riksdagsledamot. Att komma i tid och trycka på rätt knapp men också bekymren i förarbetena i utskott och partigrupper.

Evert Svensson

F.d riksdagsledamot (S)

LÄS MER:UP misstänker sabotage mot förtidsröstningen

LÄS MER:Nu räknas de sista rösterna i valet i stadshuset i Kungälv

ANNONS