Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läget är allvarligt i skogen

Ska den biologiska mångfalden räddas i den svenska skogen kan inte markägarna få göra som de vill, menar insändarskribenten.
Svar på: Säg nej till överstatlighet och rädda den svenska skogen.

Jag noterar att Wiktorsson i diskussionen om Marstrandsfärjan avviker från ämnet och ägnar sig åt Centerns paradfråga just nu - den så kallade "äganderätten". Den handlar om att alla skogsägare, stora som små, privata som offentliga, på egen hand ska få bestämma över sin skog och hur den brukas.

Det låter kanske rimligt men läget är allvarligt i skogen då allt mindre hänsyn tas till mångfald och kolinlagring. Därför finns det också många kritiker till "äganderätten" enligt Centerns definition, både i Sverige och övriga världen. Man menar att skogsägarna inte tar den hänsyn de borde utan låter marknadskrafterna styra - snabba pengar ska in till ägarna och det är viktigt att skynda på skövlingen, innan staten sätter käppar i hjulen.

Att Wiktorsson väljer en text som är producerad av Centerns nationella propagandamaskin och är publicerad i andra sammanhang, till exempel 20 maj i Jämtlands Tidning, kan bara tolkas som ett fattigdomsbevis i den lokala debatten.

Om vi återgår till ämnet, om Marstrandsfärjans eventuella elektrifiering, så kvarstår frågan om när utredningen blir klar - kan Wiktorsson svara på det?

Anders Petrén