Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kungälvsbostäder: ”Det finns ingen byteskarusell”

Kungälvsbostäder har ingen kö för interna byten utan bara en bostadskö. Men man kan som hyresgäst göra internbyten men de sker genom annonsering på hemsidan, skriver Iréne Kalmas på Kungälvsbostäder.

Kungälvsbostäder har ingen byteskö, utan enbart en bostadskö för förmedling av lägenheter. Däremot finns möjligheten för våra hyresgäster att själva annonsera om att man önskar ett internbyte på vår hemsida. Som hyresgäst kan man ha rätt att byta sin lägenhet både internt och externt, och för vilket det då krävs samtycke från hyresvärden.

LÄS MER: Svårt att få lägenhet när internbyten går före

Bytesskäl ska tydligt styrkas av båda sökande i samband med ansökan. Det ska föreligga ”beaktansvärda skäl” för båda parter att få byta sin lägenhet, till exempel ändrade familjeförhållanden, väsentligt ändrad ekonomi, ändrad studie- eller arbetsort utom pendlingsavstånd eller rörelsehinder som medför behov av hiss eller lägenhet på bottenvåning.

Bytespartnern ska godkännas som hyresgäst enligt vår uthyrningspolicy, med samma kontroller som för ny hyresgäst: kreditupplysning, inkomstkontroll och hyresreferens. Ansökan om önskat lägenhetsbyte prövas och godkänns/avslås av Kungälvsbostäders uthyrare.

Under 2020 utgjorde cirka 4 procent av de förmedlade lägenheterna externa byten och hittills under 2021 är motsvarande siffra cirka 2 procent. Så någon ”byteskarusell” finns inte.

Det är viktigt att du en gång om året med högst tolv månaders mellanrum går igenom din registrering och uppdaterar din sökprofil och dina kontaktuppgifter för att behålla din kötid.

Iréne Klamas, Kommunikationschef Kungälvsbostäder