Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Folkvalda politiker i Kungälv driver avveckling i Kode, menar insändarskribenten. Jordbruksmarken rödmarkerad. Bild: Karta: Kungälvs kommun
Folkvalda politiker i Kungälv driver avveckling i Kode, menar insändarskribenten. Jordbruksmarken rödmarkerad. Bild: Karta: Kungälvs kommun

Kungälvs tjänstemän och politiker: Gör om, gör rätt i Kode!

Argumentet ”Kode behöver utvecklas” är ett provocerande uttalande som förekommer i debatten om Kodes framtid.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

I detta fallet ska man förstå att innebörden i ordet ”utvecklas” är att det bör byggas fler bostäder och mer service. Men marken man ska exploatera för att ”utveckla” Kode är redan sedan hundratals år tillbaka nyttjad av lantbrukare – och de behöver också utvecklas!

Så vad menar vi med utveckling?! I detta fallet menar man alltså avveckling av jordbruket – och det i en tid när behovet av matproduktion bara ökar och ökar.

Runt Kode samhälle har vi en stor grupp unga lantbrukare/företagare som valt att satsa på lantbruket på heltid. De behöver stöd och uppmuntran av Kungälvs kommun – inte en FÖP (fördjupad översiktsplan) som hotar att helt omöjliggöra deras näringsverksamhet och bidrag till oss alla. Hälften av området som omfattas av FÖP Kode utgörs av jordbruksmark! Det är dags att vi alla öppnar ögonen och försvarar det som både idag och i framtiden är det som är viktigt på riktigt – vår möjlighet att ställa mat på bordet, varje dag.

En FÖP Kode som går i takt med sin samtid ser helt annorlunda ut. Gör om - gör rätt! Basera FÖP Kode på den nya ÖP Kungälv som ska genomföras med start 2023. Kungälv har ambitioner att vara ledande i att uppfylla målen i Agenda 2030* – vägen mot ett hållbart samhälle. Det ser vi fram emot!

Uppmanar våra ledande politiker att sätta sig vid skolbänken inför den utmaningen – ni har mycket att lära.

//KMK

*FN:s Agenda 2030 är en handlingsplan med mål för omställning till ett hållbart samhälle för människorna, planeten och välståndet.

LÄS OCKSÅ: Vad ”fint” det nya Kode kommer att bli!

LÄS OCKSÅ: Tråkig stämning vid möte om FÖP Kode