Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Signaturen ”Ifrågasättande Kungälvsbo” tycker det är bra det ska byggas ett nytt äldreboende i Ängegärde. Men anser inte att kommunens hantering av det är lika bra. Bild: Mathias Pernheim
Signaturen ”Ifrågasättande Kungälvsbo” tycker det är bra det ska byggas ett nytt äldreboende i Ängegärde. Men anser inte att kommunens hantering av det är lika bra. Bild: Mathias Pernheim

Kommunens hantering av nytt äldreboende i Ängegärde

Signaturen ”Ifrågasättande Kungälvsbo” tycker det är bra det ska byggas ett nytt äldreboende i Ängegärde. Men anser inte att kommunens hantering av det är lika bra.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det ska byggas ett nytt äldreboende i Ängegärde. Det är utmärkt, men det är inte kommunen som skapar det hela. Lokalerna ska byggas, ägas och hyras ut av förvaltningsbolaget Hemsö AB. (Beslutet är redan fattat.) Kritik har kommit från flera håll, men den tar kommunalrådet Anders Holmensköld lätt på. Några av hans invändningar mot kritiken i artikeln i K-P 1 juli kan få vilken kommuninnevånare som helst att ta sig för pannan.

Tre citat från K-P:

- Det är fler som använder det här upplägget. (Då tänker undertecknad att bara för att andra gör så, behöver det inte vara en självklarhet att göra på samma sätt i Kungälv.)

- Det är betydligt smidigare så här.

- Det är en bra modell tycker vi, och klokt vid inhyrningar.

Kommunalrådet är uppenbarligen inte medveten om vilka fördyringar det blir för kommunen, om man ger förvaltningsbolag som Hemsö eller SBB ett finger. De tar genast hela handen. Jag uppmanar alla, men speciellt de styrande i kommunen, att noga läsa den nyutkomna boken: Girig-Sverige av Andreas Cervenka, särskilt kapitel 16. Det beskriver vilka stora extra kostnader kommuner drar på sig, genom samarbete med olika förvaltningsbolag.

Två citat ur boken:

- Det blir över 25 år nästan 2,5 ggr dyrare för en kommun att sälja och sedan hyra sina lokaler.

- Ett räkneexempel som SKR (Sveriges kommuner och regioner) står bakom visar att en skola över 25 år kostar kommunen 60 % mer än om skattebetalarna hade ägt den själva.

Manar inte dessa exempel till eftertanke!

Gör om och gör rätt!

Ifrågasättande Kungälvsbo

LÄS OCKSÅ: Att hyra äldreboenden och förskolor ger lägre kostnad

LÄS OCKSÅ: Nytt äldreboende i Ängegärde – kommunen hyr lokalerna