Kommunen svarar om felkopplade ledningar

Kungälvs kommun svarar Arne Olsson om varför kommunen måste se över felkopplade och skadade ledningar och varför kostnaden till viss del hamnar på fastighetsägaren.

ANNONS

Svar till insändare från Arne Olsson den 16 april

Regnvatten som letar sig in i avloppets spillvattenledning är ett växande problem i hela landet och när det regnar mycket leder det till att reningsverken svämmar över och vi tvingas släppa ut orenat avloppsvatten i naturen så kallad bräddning. Det här beror ofta på att ledningarna är gamla och har börjat gå sönder men på en del håll handlar det om att man en gång kopplat stuprör och dräneringar till avloppets spillvattenledning något som inte är tillåtet enligt kommunens allmänna bestämmelser för avlopp (ABVA).

LÄS MER:Hur kan rätt bli fel på någon annans bekostnad?

När flera av våra bostadsområden byggdes för många år sedan så var belastningen på ledningsnäten och reningsverken inte i närheten av vad de är idag. Att allt regn- och dräneringsvatten hamnade i rätt ledning var därför inte lika viktigt på den tiden och många kopplade för enkelhetens skull därför dräneringar och stuprör direkt på avloppets spillvattenledning. Idag ser vi resultatet av detta genom ett överbelastat ledningsnät som orsakar översvämningar i hus med källare och bräddning av avloppsvatten ut i naturen när det regnar mycket. Den absoluta merparten av vårt avloppsvatten pumpas till reningsanläggningen Gryaab på Hisingen. Gryaab ställer numera mycket hårda krav på oss att minska mängden regnvatten i avloppets spillvattenledningar.

ANNONS

Just nu pågår vårt arbete i fyra områden i kommunen, Kode, Koön, Kärna och Marstrand. Där letar vi skadade och felkopplade ledningar som behöver lagas eller kopplas om. Kommunen tar hand om våra gemensamma ledningar ute i gatan. Husägare får ta hand om sina ledningar inne på fastigheterna och koppla rätt. Mer information om detta finns på vår hemsida.

Annelie Svensson VA-ingenjör

Kungälvs kommun

ANNONS