Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunen ska jobba för invånarna – Kodeborna vill ha ett samhälle där man kan trivas

Kommunen är i fart med att ta fram en fördjupad översiktsplan (FÖP). För oss i Kode är det ytterst intressant att veta hur diskussionen går, skriver insändaren.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Hur ser Kode ut 2050? Denna fråga var uppe under sommaren i en enkät. Min tidigare insändare (KP, 31/8) har sammanfattat resultatet väldigt kort. Kommunen har i oktober kommit med en bra sammanställning av resultatet, ”Så kan Kode utvecklas”. Den är läsvärd! Där kan man tydligt se hur Kodebor vill utveckla sitt samhälle.

Kommunen är i fart med att ta fram en fördjupad översiktsplan (FÖP). För oss i Kode är det ytterst intressant att veta hur diskussionen går, om våra idéer tas till vara, vad vi kan räkna med. Efter den enormt stora debatten kring placeringen av skolan och andra idéer från kommunens sida (såsom trädgårdsbyn på gärdet, höga flerbostadshus i skogen mitt i Kode, järnvägskorsningen) är vi på tårna. När man frågar tjänstemännen hur det går med FÖP så får man svaret att översiktsplanen bara är ett vägledande dokument och att den inte kan överklagas. Juridiskt korrekt, faktiskt. Men det låter ju redan nu som om tjänstemännen vill planera sin FÖP i lugn och ro, presentera färdiga planer som politikerna ska nicka till och sedan är man klar. Tar man med Kodeborna på resan? Ja, är svaret, ni fick ju yttra er i en enkät sommaren 2021. Men vad händer sedan? Vad händer med våra idéer utöver att de omvandlades till en fin sammanställning? Varför betonas det hela tiden att en FÖP bara är vägledande och att det är kommunen som bestämmer?

Kommunen ska jobba för invånarnas bästa. Klart att det kan finnas intressekonflikter. Men till slut är det faktiskt Kodeborna som bor i Kode – och vill ha ett samhälle där man kan trivas. Vi flyttade hit av en anledning. Och den var troligen inte att man önskade sig att bo i en starkt förtätad blivande småstad med trafik istället för skog i tätorten och lantligt liv runt omkring.

Jag önskar mig att kommunen verkligen tar till sig våra synpunkter om Kodes framtid!

//Vill gärna bidra till Kodes utveckling