Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunen har valt en farlig plats för bussterminalen

Insändarskribenten anser att den föreslagna placeringen av bussterminalen är farligt nära järnvägen.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

För att kunna genomföra byggandet av Kode nya skola mitt inne i Kode tätort har man valt att placera skolans bussterminal på pendelparkeringen vid Kode station, alltså den för skolbarn allra farligaste tänkbara platsen. Här kommer alla resande elever, med bil eller buss, att passera och uppehålla sig två gånger per dag och hämta- och lämna-bilarna fyra gånger. Bussarna behöver dessutom passera terminalen för att kunna vända längre bort, vilket ger en resväg på en km extra per dag och buss.

Placeringen av bussterminalen för skolbussar kommer då att befinna sig inom 24 meter från järnvägsspåret. Kodevägen kommer också att flyttas och placeras helt intill järnvägen. Det behövs nog ett avstånd på minst 100 meter där så många skolbarn vistas samtidigt.

Här passerar farligt gods från Stenungsund med frätande och explosiva ämnen flera gånger varje dag. Placeringen av bussterminalen måste följa Trafikverkets och Länsstyrelsens bestämmelser om godkända avstånd från järnvägen och en riskanalys måste göras. Jag tror inte att Trafikverket och Länsstyrelsen kommer att anse denna placering lämplig. Varför har trafikutredningen inte tagit hänsyn till järnvägen och dess transport av farligt gods? Utredningen har ju ändå pågått i sju månader och presenterades som en bra lösning.

Om Kungälvs kommun bryr sig om barnens säkerhet är denna lösning helt orealistisk. Det finns ju betesmark i närheten, som ändå skall bebyggas och där transporter till och från platsen ej behöver belasta Kode stationssamhälle.

Birgitta Avenius

Läs mer: Så ska trafiken ledas till ny skola i Kode