Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marstrandsfärjan. Arkivbild: Oskar Hagman
Marstrandsfärjan. Arkivbild: Oskar Hagman

Kom igen nu, Kungälvs kommun – visa att ni tar klimatfrågan på allvar!

Naturligtvis är det fullt möjligt för kommunstyrelsen att prioritera en snabb elkonvertering, skriver företrädare för Omställning Kungälv.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

I KP den 3 augusti fanns en intervju med Hillevi Pernmyr för Omställning Kungälv. Ämnet var en kommande namninsamling 14-15/8 för omedelbart införande av eldrift på Marstrandsfärjan. I samma tidning kommenterade Wiktorsson (C) att införandet av eldrift av färjan är en lång process som kommunen ännu inte budgeterat för! Han ansåg också att de privatpersoner som tar bilen till Marstrand i stället för bussen är den stora miljöboven i sammanhanget. Man tar sig för pannan.

Wiktorssons uttalande är ett exempel på den beklämmande brist på vilja och handlingskraft som präglar kommunledningen när det gäller klimatomställningen. Man skjuter på beslut och åtgärder så länge det går och lägger ansvaret för omställningen i knät på kommuninnevånarna.

Marstrandsfärjan spyr ut stora mängder utsläpp och de ökar år för år. Naturligtvis är det fullt möjligt för kommunstyrelsen att prioritera en snabb elkonvertering. En övergång till biobaserad diesel som Wiktorsson förespråkar kommer att förhala övergången till el. Kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner har dessutom talat om att kommunen ska satsa på Marstrand. Lägg omställning av färjan högt upp på åtgärdslistan!

Utsläppen påverkar direkt vårt klimat, det fastslår FN:s klimatrapport som presenterades idag. Vi står mitt i en klimatkris med bränder och översvämningar.

Kom igen nu, styrande i Kungälvs kommun! Visa att ni tar klimatfrågan på allvar! Gå före, visa vägen, stötta och inspirera oss kommuninvånare, så som sker i alltfler kommuner i Sverige, i stället för att skjuta över ansvaret på individen. Vi måste arbeta tillsammans på alla nivåer och kommunen har stora möjligheter att påverka i rätt riktning.

Ann-Sofie Wahlqvist

Gunilla Almered Olsson

Inger Wessel

Thomas Karlsson

Mats Wahlqvist

Omställning Kungälv