Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KD är redo att ta ansvar

Att upprätta ett 16-våningshus som pekar mot Västra gatan skulle vara att våldföra sig på den gamla stadens estetik. Kommunen borde istället värna arkitektonisk kvalité och estetiska värden. Det skriver Gun-Marie Daun (KD) i ett debattinlägg om hur centrala Kungälv ska utformas i framtiden.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kära medborgare.

Alldeles snart kommer det att avgöras hur centrala delar i Kungälv ska utformas. Förslaget som den politiska majoriteten har lagt fram är att området som kallas Nytorgsstaden ska få ytterligare 700 bostäder, att Uddevallavägen ska fungera som en gång- och cykelgata och att ett 16-våningshus ska upprättas...

Kristdemokraterna vill se ett annat förslag:

1. Att upprätta ett 16-våningshus som pekar mot Västra gatan skulle vara att våldföra sig på den gamla stadens estetik. Kommunen borde istället värna arkitektonisk kvalité och estetiska värden.

2. När E6:an har trafikstopp är Uddevallavägen det enda närliggande alternativ som finns. Dessutom är vägen redan idag hårt trafikerad under rusningstrafik en helt vanlig dag – detta innan alla nya bostäder i området har upprättats. Denna väg kan inte fungera som en gång- och cykelgata utan att skapa problem med trafikflödet för våra medborgare. Uddevallavägen borde istället planeras för att klara tung trafik vid kris.

3. Var ska alla nyinflyttade kunna parkera sina bilar? Det finns inte ens en halv närliggande parkeringsplats per bostad i förslaget. I framtiden kommer bilproduktion och biltransporter inte att ha samma klimatpåverkan. Vi borde planera för den morgondagen. Normen vid nybyggnation borde vara att det upprättas minst en parkeringsplats per hushåll.

4. Är en ökning med 700 nya bostäder verkligen ett rimligt antal för området, sett utifrån vilken infrastruktur och nivå på välfärdsservice som går att upprätta? I ett annat förslag som majoriteten visat tidigare planerades 350 bostäder. Det är ett rimligare antal. Hälften vore nog.

Vi kan bara beklaga att S, M och C fortsätter att ha ett brutalt fokus på att bygga bostäder i syfte att öka antalet människor som bor i kommunen. Vitala samhällsdelar – exempelvis förskolor, skolor, LSS-bostäder, äldreboenden, parkeringsplatser och vägar – kan inte fortsätta att underdimensioneras i förhållande till folkmängden. Majoritetens fartblindhet bygger ett Kungälv i obalans. Det är inte hållbart.

Det krävs ett omtag i samhällsplaneringen.

Gun-Marie Daun,

gruppledare för Kristdemokraterna Kungälv

LÄS OCKSÅ: Frågor och svar på öppet hus om Nytorgstaden