Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kärnvapen hotar vår globala överlevnad

På FN:s internationella togs det ett beslut som Fredsrörelsen i Kungälv vill påminna om.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Den 26 september var FN:s internationella dag för avskaffande av kärnvapen. Är detta något att bry sig om? I dag när det finns så mycket annat att tänka på? Svaret är ja. Kärnvapen hotar vår globala överlevnad, och det finns något konkret vi alla kan göra här och nu. Vi kan påminna våra politiker om att för vår framtids skull måste kärnvapen avskaffas. Så länge kärnvapen finns kommer de förr eller senare att användas.

Sedan januari i år finns det ett internationellt juridiskt bindande FN-avtal om ett kärnvapenförbud, precis som det finns ett FN-förbud mot båda kemiska och biologiska massförstörelsevapen. Sverige var mycket aktivt i utformningen av avtalet och i juli 2017 röstade vi för det i FN:s generalförsamling. Men några månader senare, efter kraftfulla påtryckningar från USA, backade Sverige och tills vidare avstår vi från att stödja avtalet. Det innebär att för första gången i landets stolta nedrustningshistoria, står Sverige utanför ett internationellt samarbete för kärnvapennedrustning.

Upprepade opinionsundersökningar har visat att fyra av fem svenskar vill att Sverige ska skriva under och ratificera FN:s förbud mot kärnvapen. Men politikerna slår dövörat till. Därför måste vi göra klart för dem att vår framtid måste prioriteras framför simpla dagspolitiska överväganden.

I dag kan vi göra det genom att skriva under en namninsamling som anordnas av Rikskampanjen Kärnvapenförbud Nu. Fredsrörelsen i Kungälv är en av de över 60 organisationer ur civilsamhället som ställt sig bakom kampanjen.

Där kan du lämna ett bidrag till att försvara vår framtid, och du finner också mer information kring avtalet.

Fredsrörelsen i Kungälv