Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag uppmanar alla att sluta dricksa

Jag har själv arbetat i kök och inte upplevt en enda positiv sak med dricksen, som hanteras olika på alla restauranger, men som i detta landet är förlegad och bakåtsträvande. Det skriver Lelah.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det är intressant hur det diskuteras feminism hit och dit, jämställdhet och förtryck i alla former och det absolut mest tragikomiska är när denna diskussion sker under en utelunch som avslutas med, just det, dricks.

Hur är det möjligt att en generation som föddes efter en restaurangreform, helt verkar ha missat den?

Är det ingen annan än jag som vägrar dricksa av strikt politiska skäl? Jag helt enkelt är emot det förtryck och den orättvisa samt ovisshet som dricksen skapar. Idag 2022 har det gått ungefär 60 år sedan vi i detta land, Sverige, bakade in dricksen i priset för mat och dryck på restauranger. Minns ni inte varför? För att de anställda skulle få bättre arbetsvillkor och vettiga löner!

Det vill jag fortfarande och därför tänker jag inte motverka det på något sätt.

Jag har själv arbetat i kök och inte upplevt en enda positiv sak med dricksen, som hanteras olika på alla restauranger, men som i detta landet är förlegad och bakåtsträvande.

Vi uppmanar människor att ta seden dit de kommer, jag uppmanar alla att sluta dricksa när de är i Sverige. Låt istället restaurangerna höja priset ytterligare så att arbetsvillkoren för de anställda kan fortsätta i den riktning vi vill, med vettig lön, trygga anställningar och bra villkor.

Vi må ha fått bort mycket svarta pengar i samband med att kontanterna successivt försvinner, men dricksen i Sverige är inget annat än ett maktspel där serveringspersonalen förväntas ta mer skit än de ska i en strävan efter extra betalt. Självklart vill jag ha bra service, men den bra servicen ska komma från välmående personal som trivs på sitt arbete och inte en person som förväntas le när hen blir förnedrad inför andra för att kanske bli belönad med 50kr extra som tillfaller någon annan.

Många andra länder ligger efter oss i det tänket, men nu är det Sverige vi pratar om och hur vi alla har ett ansvar att faktiskt måna om det som är viktigt. Tänk större.

//Lehla

LÄS OCKSÅ: Rensar inte bort allt dött – vem bär ansvaret?

LÄS OCKSÅ: Liberalernas politiska kullerbytta