Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kö till Marstrandsfärjan.  Bild: Sanna Tedeborg
Kö till Marstrandsfärjan. Bild: Sanna Tedeborg

Jag har länge förespråkat en bro till Marstrandsön

Ove Wiktorsson (C) reflekterar över rätten att gå till anonyma angrepp på politiker, och utvecklar sin syn på Marstrandsförbindelsen i sitt svar till signaturen ”Ta ansvar - ställ om!”.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Reflektion över den anonyma insändaren med rubriken ”Ta ansvar Ove Wiktorsson”.

När man artigt och korrekt svarar på frågor från en reporter på Kungälvs-Posten, som gör en artikel och åter beskriver svaren på ett korrekt sätt. Så är det otroligt märkligt att en meningsmotståndare i samma tidning, med rena personangrepp och gömmer sig bakom anonymitet får utrymme på insändarsidan.

I Kungälvs-Postens egna skrivregler står det bland annat så här. Kritik eller angrepp mot enskilda personer måste undertecknas med namn.

Nu kommer säkert någon svara att jag inte är en enskild person, du är politiker och alla har rätt att kränka dig hur som helst anonymt. Var drar man då gränsen för vad man ska tåla när man svarar på en reporters frågor? Är det vid punkterade däck på bilen? Sönderslagna rutor? Eller hakkors målade på dörren? Allt i anonymitetens dunkla rum.

Jag brukar aldrig svara på anonyma insändare just av dessa skäl. Men nu gör jag ett undantag för att få in min insändare.

Jag är folkvald politiker för att jag har ett stort samhällsintresse, jag representerar Centerpartiet och dess medlemmar och väljare. Jag är en av de mest principfasta politikerna i ledande ställning, vilket innebär att man inte kompromissar med sina värderingar. Av just dessa skäl så informerade jag reportern av risken för konsekvenser av fattade beslut, där jag röstade annorlunda. I långt över nittiofem procent av alla beslut vi tar i politiken är alla partier överens.

När det gäller frågan om hur förbindelsen till Marstrandsön ska se ut i framtiden, så har jag länge förespråkat en bro eller en tunnel! En stängningsbar bro är troligen det alternativ som både är mest miljövänligt och ekonomiskt för samtliga kommuninvånare i längden, under tiden detta utreds så är miljövänlig diesel ett bra alternativ.

Ove Wiktorsson (C)

Kungälvs-Postens chefredaktör svarar:

Mitt svar blir precis det som du förutspår, Ove Wiktorsson: som folkvald politiker får man vänta sig att ens politiska handlingar kritiseras. Ibland behöver den kritiken framföras anonymt. Insändarskribenter behöver dock alltid uppge sitt namn för oss på redaktionen för att vi ska kunna kontrollera äktheten i inskickade insändare.

Rätten att vara anonym betyder dock inte att man har rätt att kränka någon - folkvald eller inte. Vår policy är mycket riktigt att angrepp på enskilda personer ska undertecknas med namn. Var gränsen går mellan angrepp på person och politisk gärning är dock inte alltid solklart och insändaren som Ove Wiktorsson refererar till var ett gränsfall.

Karin Henriksson